Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni fond
  • 22.12.2023. 13:30

Iz Programa ruralnog razvoja isplaćeno 84 posto sredstava - koliko novca je ostalo?

Najveći dio ukupno ugovorenih sredstava odnosi se na investicijske projekte poljoprivrednika.

Foto: Depositphotos/simazoran
  • 8.733
  • 443
  • 0

Korištenje sredstava koja se ulažu u poljoprivredu i ruralna područja pozicionira Hrvatsku u gornju polovicu na ljestvici zemalja EU po iskorištenosti sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, 84, dok je EU prosjek 81 posto, čulo se na nedavno održanoj sjednici Odbora za praćenje provedbe Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Naime, slabije iskorištenje ovog fonda i Programa ruralnog razvoja imaju Belgija, Njemačka, Nizozemska itd. Također, naglašen je uspješan status provedbe Programa ruralnog razvoja od samog početka provedbe do 30.11.2023. godine. U odnosu na ukupnu alokaciju, ugovoreno je 98 posto dostupnih sredstava što iznosi 3,2 milijarde eura, a isplaćeno 84 posto dostupnih sredstava, odnosno 2,8 milijarde eura. 

Istaknuto je da se najveći dio ukupno ugovorenih sredstava iz Pograma ruralnog razvoja, odnosi na investicijske projekte poljoprivrednika kojima je na ovaj način omogućeno modernizirati i povećati konkurentnost poljoprivrednih gospodarstava i povećati dodanu vrijednost svojim proizvodima kroz Mjeru 4 "Ulaganja u fizičku imovinu", zatim slijedi Mjera 7 "Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima" s 13 posto od ukupno ugovorenih sredstava, Mjera 13 "Plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima" također s 13 posto te Mjera 6 "Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja" s 10 posto od ukupno ugovorenih sredstava.

Inače, Odbor čine 53 predstavnika tijela državne uprave, lokalne i područne (regionalne) samouprave, javna tijela, socijalni i gospodarski partneri, organizacije civilnog društva, predstavnici Europske komisije te predsjednik Odbora, državni tajnik Tugomir Majdak.


Tagovi

Program ruralnog razvoja Isplaćena sredstva Sjednica odbora Investicijski projekti Mjere


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.