Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državna potpora
  • 25.04.2024. 09:00

Još se stignete prijaviti za potporu za kompenzaciju rasta cijene energenata

Odnosi se to na sektor prerade poljoprivrednih proizvoda, a obuhvaća dvije mjere. Provjerite uvjete za prijavu.

Foto: Depositphotos/racorn
  • 463
  • 25
  • 0

Sukladno Pravilniku o provedbi Programa državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda u 2024., podnošenje zahtjeva za potporu otvoreno je do 5. svibnja, objavila je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Riječ je o dvjema mjerama: Mjera 1. Potpora za povećanje troška energenata izuzev prirodnog plina i električne energije i Mjera 2. Potpora za dodatne troškove nastale zbog iznimno velikih povećanja cijena prirodnog plina i električne energije.

Agencija pojašnjava kako su prihvatljivi korisnici u obje mjere mikro, mala i srednja poduzeća, te velika poduzeća koja prerađuju poljoprivredne proizvode životinjskog, ili ne-životinjskog podrijetla. 

Način podnošenja Zahtjeva

Zahtjev za potporu popunjava se putem AGRONET-a, a podnositelji koji nemaju pristup toj mrežnoj aplikaciji dužni su prije popunjavanja Zahtjeva dostaviti na računalu popunjen, ispisan i ovjeren obrazac Zahtjeva za upis u evidenciju korisnika zajedničke organizacije tržišta, osobno ili preporučenom pošiljkom na adresu Agencije za plaćanja.

Po upisu podataka u Evidenciju korisnika zajedničke organizacije tržišta, Agencija će odobriti pristup podnositelja mrežnoj aplikaciji te mu, putem e-maila navedenog u Zahtjevu, dostaviti korisničko ime i zaporku pomoću kojih pristupa AGRONET-u.

Uz popunjeni Zahtjev na AGRONET-u podnositelj je dužan, dodaju, učitati ZIP datoteku za svaku odabranu mjeru i u nju priložiti sljedeće:

  • Ispisani i ovjereni obrazac Izjave popunjen na računalu;
  • Ispravno popunjenu Tablicu izračuna iznosa potpore u XLSX ili XLS formatu;
  • Presliku Izvatka iz obrtnog registra ili drugi prikladan dokaz o razvrstavanju prema NKD-u ako je podnositelj fizička osoba ili presliku posljednje izdane Obavijesti o razvrstavanju poslovnog subjekta prema NKD-u 2007. Državnog zavoda za statistiku ako je podnositelj pravna osoba u PDF formatu, izuzev podnositelja iz točaka a) i c);
  • Dokaz o upisu u Registar subjekata i pripadajućih objekata u poslovanju s hranom iz nadležnosti sanitarne inspekcije Državnog inspektorata, izuzev podnositelja iz točaka a), b) i c);
  • Geotagirane fotografije s jasno vidljivim brojevima prijavljenih obračunskih mjernih mjesta/trošila povezanih s prihvatljivom djelatnosti, na koje se odnosi Zahtjev u JPG, JPEG ili PNG formatu
  • Preslike računa za nabavku energenata i njihove specifikacije iz kojih se jasno vidi na koja obračunska mjerna mjesta se odnose računi i kolika je potrošnja trošila za svako prijavljeno obračunsko mjesto u objektima u kojima se vrši prihvatljiva djelatnost za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. godine i za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. godine,
  • Ovjerene potvrde dobavljača energenata da su sva potraživanja prema njemu podmirena od strane podnositelja;
  • Ako je tijekom prihvatljivog razdoblja došlo do zamjene plombe ili brojila kod obračunskih mjernih mjesta povezanih s prihvatljivom djelatnosti podnositelj je dužan priložiti potvrdu dobavljača ili izvođača o izvršenim radovima i zamjeni plombi.

Naglašavaju da se u slučaju sumnje da na prijavljenim obračunskim mjernim mjestima ne obavljaju djelatnosti prerade, Agencija za plaćanja ima pravo tražiti naknadnu dostavu preslika ulaznih računa ili otkupnih blokova ako podnositelj nije obveznik poreza na dobit, odnosno kartice robno-materijalnog knjigovodstva ako je podnositelj obveznik poreza na dobit za proizvode koji se prerađuju.

Po popunjavanju Zahtjeva podnositelj je dužan preporučenom pošiljkom dostaviti ispisane obrasce Zahtjeva i Izjave, koji moraju biti ovjereni potpisom te pečatom ukoliko je podnositelj pravna osoba na adresu: Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Ulica grada Vukovara 269d, 10000 Zagreb, s naznakom: "Programa državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda u 2024. godini", objavili su.

Obrasce i ostale detalje o potporama možete pronaći ovdje.


Tagovi

Državna potpora Prerada poljoprivrednih proizvoda Cijene energenata APPRRR Agencija za plaćanja Rok za prijavu


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]