Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 25.08.2023. 12:00

Kako do naknade štete za usmrćene svinje? U javno savjetovanje pušten pravilnik

Ministarstvo poljoprivrede u javno savjetovanje je pustilo Pravilnik o postupku za ostvarenje prava za naknadu štete nastale provedbom mjera za sprječavanje i kontrolu bolesti životinja

Foto: Depositphos/bmanigoda.gmail.com
  • 1.684
  • 97
  • 0

Pravilnik o postupku za ostvarenje prava za naknadu štete nastale provedbom mjera za sprječavanje i kontrolu bolesti životinja, pušten je u javno savjetovanje

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, donesen je zbog mjera suzbijanja afričke svinjske kuge radi koje su eutanazirane svinje na objektima gdje utvrđena ova bolest, kao i uništavanje proizvoda životinjskog podrijetla.

Naime, za životinju koja je usmrćena ili zaklana, kao i za uništene proizvode životinjskog podrijetla i oštećene ili uništene predmete u okviru provedbe mjera iz predmetnog Zakona i propisa donesenih na temelju istoga Zakona subjekt ima pravo na naknadu štete.

"Slijedom navedenoga, ovim Pravilnikom utvrđuje se način podnošenja zahtjeva za utvrđivanje prava na naknadu štete, sadržaj, prateća dokumentacija i ostale odredbe postupka za ostvarenje prava na nju i njezinu visinu", poručuju iz resornog Ministarstva. 

Naknada štete se određuje prema sljedećim kategorijama svinja: prasad i odojci do 35 kg, tovne svinje te rasplodne životinje (nazimice, krmače, nerasti).

Visinu naknade štete za prasad, odojke i tovne svinje Povjerenstvo predlaže prema tjednom izvješću Europske komisije o ponderiranim prosječnim cijenama za prasad, odojke i tovne svinje u tjednu provedbe mjera. Dok je to za rasplodne životinje prosječna tržišna cijena u tjednu provođenja mjere.

Više informacija pronađite ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 28.8.2023., napominju iz Ministarstva.


Tagovi

Javno savjetovanje Svinje Afrička svinjska kuga Pravilnik Naknada štete


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.