Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićeni računi
  • 09.03.2024. 15:00

Kako OPG-ovi mogu otvoriti zaštićeni račun?

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je uputu za otvaranje zaštićenog računa.

Foto: Depositphotos/zoteva87
  • 1.658
  • 128
  • 1

Uputu OPG-ima za otvaranje zaštićenog računa objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Kako navode, Zakon o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (Narodne novine, br. 29/18., 32/19. i 18/23.) omogućuje onima koja posjeduju žive životinje dodatno izuzeće od ovrhe.

Citirani zakon propisuje: Od ovrhe su izuzeta novčana sredstva koja su OPG-u koji posjeduje žive životinje nužna radi osiguravanja održivosti osnovnih aktivnosti na poljoprivrednom gospodarstvu i koja su namijenjena za opskrbu hranom i druge skrbi za životinje u visini dostatnoj na mjesečnoj razini za podmirenje osnovnih potreba hrane i lijekova za životinje evidentirane u nadležnim registrima po grlu za goveda i kopitare, po grlu za svinje, po grlu za ovce i koze te po kljunu za perad.

Visina izuzetih sredstava od ovrhe

Nadalje, visinu izuzetih novčanih sredstava odlukom donosi ministar uz prethodnu suglasnost ministra nadležnog za poslove pravosuđa i uprave za razdoblje važenja od godine dana.

Prema Odluci o visini izuzetih novčanih sredstava od ovrhe za 2024. ona iznosi:

  1. za goveda i kopitare (po grlu): 171 euro
  2. za svinje (po grlu): 49 eura
  3. za ovce i koze (po grlu): 37 eura
  4. za perad (po kljunu): 6 eura

Kako bi od ovrhe zaštitio dio novčanih sredstava u skladu sa Zakonom, potrebno je da ovršenik (nositelj OPG-a) u bilo kojoj poslovnici FINA-e preda ispunjeni obrazac "Obavijest o primanjima i naknadama ovršenika izuzetim od ovrhe", pojašnjavaju iz Ministarstva. 

Originalni primjerak obrasca može se preuzeti u FINA-i, a ogledni primjer kako pravilno popuniti Obavijest, možete pronaći na ovoj poveznici. Zaštićeni račun moguće je otvoriti i putem mrežne stranice FINA-e, a zaštićeno primanje može se dodati putem portala e-Građani. Više informacija nađite ovdje.

Ističu da na obrascu Obavijest, svakako treba naznačiti da se radi o primanjima iz članka 41. stavak 5. Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu te kao uplatitelja treba navesti Ministarstvo poljoprivrede.

Pravovremeno obavijestite kupce, dužnike, APPRRR

Pojašnjavaju i da otvaranje posebnog računa može zatražiti osoba čiji računi nisu blokirani, ako uz obrazac Obavijest o primanjima i naknadama ovršenika izuzetim od ovrhe dostavi i presliku osnove za plaćanje iz koje je vidljivo da je određena ovrha na njegovim novčanim sredstvima.

Temeljem takve Obavijesti, FINA nalaže banci (koju ovršenik naznači) da se otvori poseban, zaštićeni račun. Po njegovom otvaranju, banka o istome obavještava FINA-u, koja potom o broju zaštićenog računa obavještava uplatitelja.

Kako bi ovršenik osigurao da mu se sredstva isplaćuju na zaštićeni račun u dijelu koji je izuzet od ovrhe, nužno je da pravovremeno obavijesti svoje kupce/dužnike/Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju kako bi uplate usmjeravali ne na njegov račun, nego na poseban račun uplatitelja Ministarstva poljoprivrede HR4910010051563201012 - (Račun za provedbu obračuna OPG-a, a koji je dio računa Državnog proračuna Republike Hrvatske).

Kupci/dužnici na nalozima za plaćanje u polje "model" upisuju broj modela "HR67", a u polje "poziv na broj primatelja" kao podatak OIB OPG-a na kojeg se uplate odnose.

Primjer za uplatu:
IBAN Računa primatelja: HR4910010051563201012
Naziv računa primatelja: Ministarstvo poljoprivrede-Račun za provedbu obračuna OPG-a
Model primatelja: HR67
Poziv na broj primatelja: OIB OPG-a na kojeg se uplata odnosi

Nakon što ovršenik (nositelj OPG-a) uspješno podmiri sva svoja dugovanja te prestane potreba za korištenjem ovih prava, dužan je ponovo pristupiti u bilo koju poslovnicu FINA-e i popuniti obrazac "Zahtjev za opoziv Obavijesti o primanjima i naknadama izuzetim od ovrhe" te o nastaloj promjeni obavijestiti svoje kupce/dužnike/Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, kako bi mu se sredstva ponovo počela uplaćivati na njegov račun, zaključuju iz Ministarstva. 


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Zaštićeni račun Ovrha FINA OPG Uputa


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ja sam budući "Kapitalac". #RuralFoto #životinje