Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 01.02.2024. 15:55

Kroz dvije mjere kompenzirat će rast cijena energenata u sektoru prerade

Potporom iz ovoga Programa nastoje se, objavljuje Ministarstvo poljoprivrede, sanirati pretrpljeni gubici, osigurati likvidnost subjekata koji djeluju u sektoru prerade poljoprivrednih proizvoda i održati proizvodnju

Foto: Depositphotos/rose4
  • 1.613
  • 101
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje o nacrtu Programa državne potpore za kompenzaciju rasta cijene energenata u sektorima prerade poljoprivrednih proizvoda u 2024. godini.

Kažu, Europa se od 2021. suočava s iznenadnim porastom cijena energije, koji je dio globalnog rasta cijena. Prerada poljoprivrednih proizvoda koristi velike količine energije te je ova industrija i nadalje u izrazito nepovoljnom položaju.

Cilj Programa je stoga pružiti potporu subjektima koji djeluju u sektoru prerade poljoprivrednih proizvoda kako bi se ublažila iznimno velika povećanja cijena energenata koji sudjeluju s visokim udjelom u troškovima njihovog poslovanja, a zbog čega su dovedeni u situaciju manjka likvidnosti i generiranja gubitaka.

Nastoji se osigurati likvidnost i održati proizvodnja

Naglašavaju kako se potporom iz ovoga Programa nastoje sanirati pretrpljeni gubici, osigurati likvidnost subjekata koji djeluju u sektoru prerade poljoprivrednih proizvoda i održati proizvodnju.

Dvije su mjere koje će se financirati:

Mjera 1. Potpora za povećanje troška energenata izuzev prirodnog plina i električne energije

Prihvatljiv trošak na temelju kojeg se izračunava potpora utvrđuje se kao povećanje troškova energenata izuzev prirodnog plina i električne energije tijekom razdoblja od 1. siječnja 2023. godine do 31. prosinca 2023. godine, u odnosu na odgovarajuće razdoblje tijekom 2021. godine. Povećanje troškova izračunava se usporedbom prosječne cijene po jedinici energenta u referentnom razdoblju i prosječne cijene po jedinici energenta u prihvatljivom razdoblju. Planirana sredstva u iznosu od 2.500.000 eura.

6.2. Mjera 2. Potpora za dodatne troškove nastale zbog iznimno velikih povećanja cijena prirodnog plina i električne energije

Prihvatljiv trošak na temelju kojeg se izračunava potpora utvrđuje se u skladu s točkom 72. podtočkom (e) Privremenog kriznog okvira za razdoblje od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2023. godine. Prihvatljivi korisnici ugovorima/računima dokazuju količine prirodnog plina i/ili električne energije koje koriste za prihvatljivu djelatnost na mjernim mjestima poslovnih jedinica koje se odnose na objekte u kojima se vrši prerada. Za ovu je mjeru rezerviran iznos od 7.500.000,00 eura no sredstva između mjera mogu se preraspodijeliti.

Savjetovanje je otvoreno do 14. veljače 2024., a cjelovit tekst savjetovanja pronađite ovdje.


Tagovi

Kompenzacija troškova Rast cijene energenata Ministarstvo poljoprivrede Javno savjetovanje Prerada poljoprivrednih proizvoda


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja