Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 31.01.2024. 16:30

Milijun eura potpore prerađivačima svinjskog mesa

U javnom savjetovanju je prijedlog Programa državne potpore za ublažavanje gubitaka nastalih u objektima za klanje svinja i preradu svinjskog mesa na području zona ograničenja.

Foto: Depositphotos/fotoluxstudio
  • 2.931
  • 157
  • 0

Prijedlog Programa državne potpore za ublažavanje gubitaka nastalih u objektima za klanje svinja i preradu svinjskog mesa na području zona ograničenja pušten je u javno savjetovanje.

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, dodjelom potpore osigurat će se likvidnost poslovanja odobrenih objekata za klanje i preradu koji su pretrpjeli gubitke uslijed provedbe naređenih mjera za sprječavanje širenja afričke svinjske kuge, doprinijeti stabilnosti u lancu proizvodnje mesa te zadržavanju standarda zdravstvene ispravnost mesa za ljudsku upotrebu.

"Programom se uređuje dodjela državne potpore na temelju Uredbe Komisije od 13. prosinca 2023. o primjeni Ugovora o funkcioniranju Europske unije na de minimis potpore", ističu.

Tko su prihvatljivi korisnici?

Prihvatljivi korisnici potpore su mikro, mala i srednja poduzeća koja se bave preradom svinjskog mesa, te udovoljavaju sljedećim uvjetima:

  • upisana su u Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla u Odjeljak I - Meso domaćih kopitara i papkara i/ili Odjeljak V – Mljeveno meso, mesni pripravci, strojno otkošteno meso i/ili Odjeljak VI – Mesni proizvodi i/ili Odjeljak XII – Topljene životinjske masti i čvarci
  • u Upisniku odobrenih objekata kao SANTE djelatnost imaju naznaku "PP"
  • područje na kojem se nalazi objekt korisnika tijekom 2023. godine određeno je kao zona ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge u populaciji držanih svinja

Osigurano milijun eura

Kako stoji u savjetovanju, iznos potpore utvrđuje se sukladno službenim podatcima u prihvatljivom razdoblju  od 1. srpnja 2023. godine do 31. prosinca 2023. godine tijekom trajanja ograničenja prometa i ograničenja proizvodnje određenih proizvoda u odnosu na isto referentno razdoblje 2022. godine kako slijedi:

  • u slučaju prihvatljivog korisnika koji u Upisniku odobrenih objekata kao SANTE djelatnost ima "SH" temeljem smanjenja ukupne težine zaklanih svinja množene s jediničnim iznosom od 0,15 eur/kg
  • u slučaju prihvatljivog korisnika izuzev onog koji kao SANTE djelatnost ima "SH" temeljem smanjenja količine sirovine unesene u aplikaciju VETI množene s jediničnim iznosom od 2,25 eur/kg

Detalje pronađite ovdje

Ukupna sredstva za provedbu Programa iznose 1.000.000 eura te su osigurana u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2024. godinu na razdjelu Ministarstva poljoprivrede .

Savjetovanje je otvoreno do 6. veljače 2024.


Tagovi

Državne potpore Klanje Prerada Svinjsko meso Afrička svinjska kuga Zone ograničenja Javno savjetovanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#životinje
Boje slavonije 🦋