Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU fondovi
  • 25.03.2022. 16:20
  • Grad Zagreb, Zagreb

Ministarstvo poljoprivrede: Ne postoji odluka EK o oduzimanju potpora za izravna plaćanja

U tijeku je redovni proces kontrola, tvrde iz resornog ministarstva.

Foto: Depositphotos/mecan
  • 3.643
  • 231
  • 0

Ne postoji odluka Europske komisije o oduzimanju 10 posto potpora za izravna plaćanja, reagiralo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Kako navode u priopćenju, temeljem medijskih napisa i opravdanog interesa javnosti ovim putem se očituju da ne postoji odluka EK o oduzimanju iznosa namijenjenog izravnim plaćanjima, već je u tijeku redovni proces kontrola i s tim u vezi korekcija eventualnih nepravilnih isplata, tek kada isti završi.

"U svim zemljama članicama uvriježen je isti postupak, s obzirom da Komisija donosi propise, ali za njihovu implementaciju zadužena je država članica, revizijske misije služe za ujednačavanje procesa kontrola zemalja članica i pronalaženja različitosti tumačenja EU propisa", opisuju. 

Kažu i da su od ulaska Hrvatske u Europsku uniju revizori Europske komisije i Europskog revizorskog suda bili u 30 revizijskih misija kojima su obuhvaćene različite vrste potpora financirane iz EU fondova. Pri čemu je gotovo trećina izvršena u posljednje dvije godine.

"Revizijske misije shvaćamo kao potreban korak unapređenja sustava kontrola i provedbe EU propisa te sukladno dosadašnjoj praksi te poduzetim korektivnim mjerama, dodatnim administrativnim kontrolama i kontrolama na terenu, a nakon završetka cjelovitog postupka spomenute revizije, moći ćemo se očitovati o eventualnoj primjeni financijskih ispravaka", navode dalje. 

Iz Ministarstva zaključuju i da je upravo završena revizija izdataka Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj za 2021. godinu, koju je proveo Europski revizorski sud, a koja nije utvrdila niti jednu grešku, o čemu su obaviješteni 24. ožujka 2022. godine.


Tagovi

Revizija Ministarstvo poljoprivrede Izravna plaćanja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Teci teci Liko kroz Kosinj krivudaj

#RuralFoto #Selo