Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore i ugovori
  • 26.09.2023. 11:25
  • Grad Zagreb, Zagreb

Nastavljene isplate potpora svinjogojcima za usmrćena grla zbog afričke svinjske kuge

Do 22. rujna isplaćena je potpora za 220 gospodarstava u ukupnom iznosu od 1.090.280 eura, navode iz Ministarstva poljoprivrede. Uručeni su i novi ugovori iz Programa ruralnog razvoja.

Foto: Depositphotos/Stramyk
  • 1.377
  • 79
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju nastavljaju s isplatama potpora proizvođačima svinja za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge, priopćili su danas iz resornog ministarstva. 

Kako navode, kroz Program potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave zaraze, do 22. rujna je isplaćena potpora za 220 gospodarstava u ukupnom iznosu od 1.090.280 eura.

Sada je Uprava za stočarstvo i kvalitetu hrane poslala 108 obrađenih zapisnika te je u tijeku isplata 798.996 eura. 

"Tako će s trećom odlukom biti sveukupno isplaćena potpora za 328 gospodarstava ukupnog iznosa gotovo 1.900.000 eura", stoji u priopćenju. 

Opisuju i da su prema Odluci o interventnoj mjeri pomoći koju je donijela Vlada, a koja iznosi 4,5 milijuna eura, isplate pripremljene za 141 gospodarstvo koje nije ostvarilo potporu temeljem navedenog Programa. Ukupan iznos interventne financijske pomoći koji će biti isplaćen je 432.784 eura, poručili su iz Ministarstva. 

Vučković: Opremit će se farme za tov svinja

I dok se zbog afričke svinjske kuge isplaćuju ove potpore, jučer su uručeni novi ugovori iz Programa ruralnog razvoja u ukupnoj vrijednosti 9,1 milijuna eura.

Odlaze na područje Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Međimurske, Sisačko-moslavačke, Vukovarsko-srijemske, Ličko-senjske i Splitsko-dalmatinske županije te Grada Zagreba. 

Riječ je, objavilo je Ministarstvo, o ulaganjima u korištenje obnovljivih izvora energije na poljoprivrednim gospodarstvima te za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš, investicijama u skladišne kapacitete za žitarice i uljarice, višegodišnje nasade i prateću mehanizaciju te sustave navodnjavanja na PG-ovima.

"Veseli podatak da će se tim sredstvima izgraditi i opremiti farme za tov svinja ukupnog kapaciteta 10 tisuća tovljenika, dok će tri mliječne farme povećati svoju proizvodnju i uvelike modernizirati poslovanje nabavkom nove mehanizacije poput robota za mužnju", poručila je ministrica Marija Vučković.

Poljoprivrednici se i dalje prijavljuju

Poljoprivrednici, kaže ministrica, nisu usporili s prijavama projekata, a Program ruralnog razvoja bilježi odlične rezultate koji su Hrvatsku doveli u gornju polovicu ljestvice zemalja EU po iskorištenosti sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Naime, izvorna alokacija Programa u cijelosti ugovorena i isplaćena, a u prijelaznom razdoblju 2021.-2022. uvećana za 902,56 milijuna eura.

Do danas su raspisani natječaji u vrijednosti 3,9 milijardi eura (117,6 % ukupne alokacije) te je ugovoren iznos veći od 3,1 milijarde eura, što predstavlja 95 posto raspoloživih sredstava iz Programa. Isplaćeno je 2,7 milijarde eura, što čini 83 posto raspoloživih sredstava, stoji u objavi. 


Tagovi

Uručeni ugovori Program ruralnog razvoja Marija Vučković Ministarstvo poljoprivrede Potpore Afrička svinjska kuga


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Teci teci Liko kroz Kosinj krivudaj

#RuralFoto #Selo