Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Intervencija 32.07.
  • 04.01.2024. 13:30

Niste ispunili uvjete minimalne proizvodnje šećerne repe? Potporu ćete ipak dobiti

Iznimno za 2023., utvrđen je način postupanja i mogućnost isplate korisnicima koji su u Jedinstvenom zahtjevu zatražili potporu za intervenciju 32.07. PVP za šećernu repu.

Foto: Depositphotos/paulgrecaud
  • 941
  • 66
  • 0

Kako smo i pisali, ratari koji su proizvodili šećernu repu, mogu računati na zatražene potpore unatoč lošem rezultatu. 

Brisanje kvote nedavno je zatražio Odbor za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore koji je na sastanku s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković upozorio da se pojavila trulež na ovoj kulturi. To je, kako su naveli, smanjilo prinose koji su bili od 20 do 30 t/ha, a potpore su uvjetovane kvotom od 40 t/ha.

Naime, Ministarstvo poljoprivrede u suradnji je s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu provelo je analizu utvrđivanja uzročnika propadanja šećerne repe i procjenu razmjera štete u 2023. godini.

Ratari od žetve čekaju obećanih 135€/ha, a najavljena i nova potpora - kad idu obje isplate?

Provedene analize ukazale su kako se radi o značajnoj šteti, posebice uslijed prisutnosti fitoplazme, Candidatus Phytoplasma solani zbog čega je došlo do masovnog propadanja korijena ove ratarske kulture još prije vađenja te su prinosi znatno manji od očekivanih.

Kako podsjećaju, za potrebe intervencije 32.07. PVP za šećernu repu iz Pravilnika, a kako bi potpora bila isplaćena, korisnik mora isporučiti minimalnu količinu od 40 t/ha te dokaze o isporučenim količinama dostaviti Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju najkasnije do 31. siječnja 2024. godine.

"U skladu s navedenim, iznimno za 2023., utvrđen je način postupanja i mogućnost isplate potpore korisnicima koji su u Jedinstvenom zahtjevu zatražili potporu za intervenciju 32.07.", navode iz APPRRR-a. 

Potporu je moguće isplatiti i korisnicima koji nisu ispunili uvjet prihvatljivosti minimalne proizvodnje od 40 t/ha, uz uvjet da Agenciji najkasnije do 31. siječnja 2024. moraju biti dostavljeni dokumenti o isporučenoj količini šećerne repe u 2023. godini, ako je isporuke bilo, i/ili dokument koji je izdan od strane otkupljivača iz kojeg je vidljivo da sva ili dio proizvedene kulture ne zadovoljava potrebnu kvalitetu za otkup.

Više informacija o primjeni više sile uslijed pojave štetnih organizama na šećernoj repi možete pronaći na ovdje.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Intervencija 32.07. Šećerna repa Potpore APPRRR Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.