Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • APPRRR
  • 10.09.2024. 16:00

Objavljen je dopunjeni Pravilnik o provedbi izravne potpore i IAKS mjera

Najvažnije izmjene odnose se na pojam pašnog pritiska, zatim detaljnije se pojašnjava eko shema 31.04. o uporabi stajskog gnoja. Provjerite i ostale izmjene te dopune Pravilnika.

Foto: Shutterstock/Matej Kastelic
  • 6.201
  • 379
  • 0

Pravilnik o izmjenama i dopuni Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024. godinu objavljen je u Narodnim novinama, navodi Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Ističu kako su neke od najvažnijih izmjena to da je detaljno pojašnjen pojam pašnog pritiska koji se prati uzimajući u obzir tri faktora - broj uvjetnih grla, površina ARKOD parcele koja se napasuje i vremensko razdoblje napasivanja korištenjem vremenskog koeficijenta koji čini omjer broja dana ispaše na cijeloj površini ARKOD parcele i broja dana u kalendarskoj godini.

Što donose izmjene Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera?

Nadalje, dodaju da se za eko shemu 31.04. Uporaba stajskog gnoja na oraničnim površinama detaljnije pojašnjavaju odredbe o vremenskom slijedu izrade analiza tla i analiza stajskog gnoja temeljem kojih se u okviru individualnog savjetovanja izrađuje plan gnojidbe. Propisana su i detaljna postupanja za slučaj da su korisnici napravili analize tla u godini zahtjeva, ali nakon datuma primjene stajskog gnoja. Ovim izmjenama, pojašnjavaju, olakšava se provedba spomenute intervencije.

Još jedna od važnih izmjena je da se u intervenciji 71.01. Plaćanja za područja s prirodnim i ostalim ograničenjima razdoblje za izračun godišnjeg prosječnog broja uvjetnih grla na krškim pašnjacima pomiče na razdoblje od 1. listopada 2023. do 1. listopada 2024., umjesto od 1. siječnja 2024. do 31. prosinca 2024. kako bi se ranije mogle obaviti sve provjere i korisnicima mogao isplatiti avans.

"Produljuje se rok za dostavu obrazaca, planova pašarenje i planova hranidbe sa 10. lipnja na 31. prosinca 2024. godine", stoji na stranici APPRRR-a.

Cjelovit Pravilnik možete pronaći ovdje.


Tagovi

APPRRR Agencija za plaćanja Objavljen Pravilnik IAKS mjere Izravna plaćanja


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

“Tu smo u blizini kockarnice u Interlakenu, pa me okupirala misao dok sam dolazio na ovaj kongres - da se ne smijemo kockati s proizvodnjom hrane”, rekao je direktor Nestlea Mark Schneider pred 267 agrarnih novinara iz 33 zemalja svijeta na... Više [+]

@Leticija @vstapic