Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 06.02.2024. 13:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Osječko-baranjska županija najavila 900.000 eura potpore poljoprivrednicima

Romeo Jukić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj ove županije istaknuo je nekoliko mjera za koje je osigurano najviše sredstava. Novost je potpora za pčelare.

Foto: OBŽ
  • 4.908
  • 370
  • 0

Više od 900.000 eura imat će priliku podijeliti poljoprivrednici putem javnog poziva kojeg Osječko-baranjska županija priprema za ožujak. Pri tome se ističe nekoliko mjera za koje su osigurana najviša sredstva.

"Potpore za podizanje staklenika i plastenika za što smo predvidjeli gotovo 107.000 eura u sljedećih četiri godine kako bi mogli pomoći proizvođačima pri kupnji opreme za proizvodnju povrća", kazao je Romeo Jukić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj ove županije za Osječku televiziju.

Upravo to, odluka je jer je ova županije deficitarna u toj djelatnosti kao i cijela Hrvatska. "Potpore su u tom dijelu usmjerene podizanju konkurentnosti i samodostatnosti te proizvodnjie," poručio je.

Na tom tragu je i mjera koja potiče revitalizaciju voćarske proizvodnje. "253.000 eura osigurali smo za intenzivne nasade jabuka", dodaje Jukić. Druga pozicija su ekstenzivni nasadi u koje je uključeno svo jezgričavo i koštuničavo voće, osim lijeske, badema i oraha.

Zbog afričke svinjske kuge mnogi su svinjogojci bili primorani poboljšati uvjete u uzgojnim objektima. "Za kategorije 0,1 i 2 koje su prešle u 3 i 4 predvidjeli smo 100.000 eura kako bismo pomogli proizvođačima i sufinancirali sve troškove koje su imali od srpnja prošle godine", dodao je pročelnik.

Kategorizacija odlazi u povijest, Hrvatska dobiva tipske objekte za uzgoj svinja

Potpuno nova mjera je pak ona za očuvanje pčelinjeg fonta, a pročelnik kaže da se mogu javiti i pčelari i hobisti kao i svi oni kojima je potpora potrebna da bi pčelama dali prihranu preko zime.

Naime, na jednu od 16 dostupnih mjera moći će se prijaviti svi poljoprivrednici prijavljeni u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Više pogledajte u videoprilogu Osječke televizije:


Tagovi

OBŽ Potpore Romeo Jukić Voćarska proizvodnja Povrćarstvo Uzgoj svinja Staklenik


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner