Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko shema
  • 07.08.2024. 12:00

Ostali ste bez potpore za uporabu stajskog gnoja? Sad je detaljno pojašnjena eko shema 31.04

Resorno ministarstvo u javno je savjetovanje pustilo Izmjene i dopune Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024.

Foto: Depositphotos/Stocksolutions
  • 3.350
  • 202
  • 0

Jedna od eko shema na koju su brojni korisnici računali podnoseći prošle godine Jedinstveni zahtjev za isplatu potpora, ali ostali bez nje, je 31.04. Uporaba stajskog gnoja na oraničnim površinama. 

Da je izazvala priličnu konfuziju te nezadovoljstvo zbog odbijanja, očito su shvatili i u resornom ministarstvu koje je sada u javno savjetovanje pustilo Izmjene i dopune Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024. U Prijedlogu pravilnika najviše je prostora dobio baš - stajnjak.

Detaljna pojašnjenja obveza korisnika 

Detaljnije su pojasnili odredbe o vremenskom slijedu izrade analiza tla i stajskog gnoja temeljem kojih se u okviru individualnog savjetovanja izrađuje plan gnojidbe. I ne samo to. 

Isplaćeno je više od 490 milijuna eura potpora, ali novi model intervencija ostavlja gorak okus

Naime, izmijenjen je članak 41. koji sad ima čak 21 stavku koje kažu: 

  1. Korisnik je u obvezi posjedovati analizu tla napravljenu u proizvodnoj godini za svaku ARKOD parcelu na kojoj se primjenjuje stajski gnoj.
  2. Iznimno od stavka 1. ovoga članka, za svakih 10 ARKOD parcela koje imaju površinu manju od jednog hektara provodi analizu samo za najveću ARKOD parcelu.
  3. Analiza tla mora sadržavati sljedeće parametre: reakciju tla (pH, KCl i H2O), sadržaj humusa, sadržaj fiziološki aktivnih hranjiva P2O5 i K2O, hidrolitsku kiselost ili sadržaj ukupnih karbonata te sadržaj skeleta (kod skeletnih tala).
  4. Korisnik je obavezan posjedovati analizu stajskog gnoja na sljedeće parametre: sadržaj suhe tvari, sadržaj organske tvari, reakciju (pH) i sadržaj hranjiva (ukupni dušik, fosfor i kalij).
  5. Analizu stajskog gnoja potrebno je napraviti svake godine zahtjeva za svaku vrstu i za svaku novokupljenu količinu gnoja.
  6. Korisnik je u skladu s analizom tla i analizom stajskog gnoja dužan u godini zahtjeva izraditi i provoditi plan gnojidbe te plan i provedbu evidentirati na Obrascu 2.
  7. Za izradu plana gnojidbe iz stavka 6. ovoga članka korisnik mora koristiti analize tla i analize stajskog gnoja koje su napravljene prije primjene stajskog gnoja.
  8. Ako su analize tla iz stavka 1. ovoga članka napravljene nakon datuma primjene stajskog gnoja u godini zahtjeva, za izradu plana gnojidbe i primjenu stajskog gnoja prihvatljive su analize tla koje nisu starije od 1. siječnja 2021. godine, u skladu s obvezama praćenja stanja tla iz propisa kojim se uređuje održavanje, zaštita i praćenje stanja poljoprivrednog zemljišta.    
  9. Ako su analize stajskog gnoja iz stavka 5. ovoga članka napravljene nakon datuma primjene stajskog gnoja u godini zahtjeva, za izradu plana gnojidbe i primjenu prihvatljive su analize koje nisu starije od 1. siječnja 2023. godine.
  10. Korisnik je tijekom godine zahtjeva u obvezi izraditi plan gnojidbe uz pomoć obveznog individualnog savjetovanja poljoprivrednika i ispuniti Obrazac 2. 
  11. Gnojidba stajskim gnojem unutar eko sheme treba biti u skladu s potrebama kulture, temeljena na provedenoj analizi tla od strane ovlaštenog ili referentnog laboratorija kako je navedeno u planu gnojidbe.
  12. Stajski gnoj (kruti ili tekući) dozvoljeno je koristiti na oranici koja odgovara primjeni dušika iz stajskog gnoja od najmanje 70 kg N/ha do najviše 150 kg N/ha u skladu s minimalnim i maksimalnim količinama stajskog gnoja po hektaru
Vrsta stajskog gnoja Minimalna količina Maksimalna količina 
  t/ha t/ha
Goveđi 14 30
Od kopitara 11,5 25
Ovčji i kozji 9 19
Svinjski 11,5 25
Kokošji 4,5 10
Brojlerski 2 5
Goveđi kompost 3 7
Goveđa gnojovka 17 m3/ha 37 m3/ha
Svinjska gnojovka 14 m3/ha 30 m3/ha

 (13) Korisnik kojem je temeljem provedene analize tla od ovlaštenog ili referentnog laboratorija izdana preporuka za gnojidbu stajskim gnojem s količinom dušika nižom od 70 kg/ha izuzima se od obveze iz stavka 12. ovoga članka.

(14) Stajski gnoj potrebno je iznijeti na oraničnu površinu i inkorporirati u tlo unutar 48 sati od iznošenja, što se dokazuje upisom u Obrazac 2. te korisnik može dostaviti Agenciji za plaćanja geotagirane fotografije putem AgroGTF aplikacije.

(15) Korisnik koji nema dovoljne količine stajskog gnoja ili nema proizvodnju vlastitog dužan je do 31. prosinca u godini podnošenja Jedinstvenog zahtjeva Agenciji za plaćanja dostaviti presliku računa o kupljenom stajskom gnoju iz kojeg je vidljiva količina kupljenog po vrstama stajskog gnoja te MIBPG i naziv poljoprivrednika od kojeg je kupljen stajski gnoj.

(16) Za korisnika koji posjeduje stoku količina proizvedenog stajskog gnoja izračunava se na temelju prosječnog broja grla/kljunova evidentiranih u Jedinstvenom registru domaćih životinja (JRDŽ) u godini koja prethodi godini podnošenja jedinstvenog zahtjeva na temelju stanja svakog prvoga dana u mjesecu i godišnjoj proizvedenoj količini dušika u stajskom gnoju po UG.

Što donose izmjene Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera?

(17) Za korisnika koji nema dovoljne količine stajskog gnoja ili nema proizvodnju vlastitog, a uslužno tovi stoku za organizatora tova, dužan je do 31. prosinca u godini podnošenja Jedinstvenog zahtjeva Agenciji za plaćanja dostaviti ugovor o uslužnom tovu potpisan od strane korisnika i organizatora tova za 2023. i/ili 2024. godinu te popunjen obrazac 2., 3. dio za pojedinu vrstu životinja potpisan od strane korisnika i organizatora tova u kojem se navodi: MIBPG i naziv poljoprivrednika koji je stajski gnoj ustupio korisniku, broj i/ili identifikacijsku oznaku životinja upisanih u JRDŽ u uslužnom tovu kod korisnika, razdoblje uslužnog tova za svaku životinju i proizvedenu količinu ustupljenog stajskog gnoja korisniku proizvedenog tijekom razdoblja uslužnog tova po vrstama stajskog gnoja 

Ključan Obrazac 2

(18) Korisnik koji posjeduje stoku, uključujući i korisnika koji uslužno tovi stoku za organizatora tova iz stavka 17. ovoga članka, obvezan je u spremištima stajskog gnoja u cilju vezanja amonijaka, primjenjivati adsorbense na pretežitoj bazi zeolita clinoptilolita ili bentonita koji se dodaje tijekom godine zahtjeva u spremište stajskog gnoja u količini koja odgovara najmanje 0,5 % suhe tvari stajskog gnoja korištenog u ovoj intervenciji, a što dokazuje preslikom računa, koji je obvezan dostaviti Agenciji za plaćanja do 31. prosinca 2024. godine.

(19) Korisnik koji posjeduje stoku, uključujući i korisnika koji uslužno tovi stoku za organizatora tova iz stavka 17. ovoga članka, obvezan je imati pokriven stajski gnoj u spremištu s ciljem smanjenja onečišćenja vode i zraka. Za pokrivanje stajskog gnoja prihvatljivo je korištenje slame te nepropusnih folija.

(20) Korisnik je obavezan Obrazac 2., analizu tla i analizu stajskog gnoja iz stavaka 1. i 5. ovoga članka te analize tla i analize stajskog gnoja iz stavaka 8. i 9. ovoga članka, zajedno s preostalim računima dostaviti Agenciji za plaćanja do 31. prosinca godine podnošenja Jedinstvenog zahtjeva.

(21) Korisnik u AGRONET sustavu putem izjave na Jedinstvenom zahtjevu evidentira poljoprivredne prakse korisne za klimu i okoliš koje provodi za ovu intervenciju. 

Obrasce za eko sheme pa i potreban broj 2, pronađite u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Pravilnik Eko shema 31.04 Uporaba stajskog gnoja Pojašnjenja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žurim da prva zaplivam #RuralFoto #životinje