Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zahtjev za potporu
  • 02.01.2024. 13:30

Otvoreno je: Podnesite zahtjev za potporu za nadoknadu gubitka prihoda za svinje

Odnosi se na svinje većih završnih težina otpremljene na klanje iz objekata u zoni ograničenja u razdoblju od 1. listopada 2023. do 31. prosinca 2023. godine

Foto: Depositphotos/mironovm
  • 1.122
  • 93
  • 0

Pozivaju se svi zainteresirani da podnesu zahtjev za potporu za nadoknadu gubitka prihoda za svinje većih završnih težina otpremljene na klanje iz objekata u zoni ograničenja u razdoblju od 1. listopada 2023. do 31. prosinca 2023. godine, objavila je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR).

Ističu kako su za potporu prihvatljiva grla tovnih svinja koja su isporučena s farmi u zoni ograničenja upisanih u JRDŽ na klanje u odobrene objekte određene za umanjene rizika od afričke svinjske kuge u razdoblju od 1.10. do 31.12.2023. godine, koja imaju evidentirano izlučenje u JRDŽ-u na klanje te koja su u sustavu razvrstavanja i označivanja na liniji klanja najmanje utvrđene mase toplog trupa od 115 kg i pripadaju u kategoriju T1 ili T2.

Za potporu je prihvatljivo do 500 grla tovnih svinja po korisniku.

Kako će se utvrditi iznos potpore?

Iznos potpore, pojašnjava Agencija, utvrđuje se na način da se umnožak težine grla živih svinja isporučenih izravno u klaonicu i jediničnog iznosa od 2,15 eura/kg žive vage isporučenih umanji za druga plaćanja za iste prihvatljive troškove ukoliko postoje.

Svinjogojci kod ministrice: Zatražena odgoda kreditnih obveza te obustava ovrha

Dodaju kako se težina živih svinja procjenjuje na masi do prvih 500 svinjskih trupova evidentiranih na liniji klanja u razdoblju od 1. listopada do 31. prosinca 2023. godine, a koji su u sustavu razvrstavanja i označivanja na liniji klanja najmanje utvrđene mase toplog trupa od 115 kg i pripadaju u kategoriju T1 ili T2.

"U izračunu težine živih svinja iz stavka masa svinjskih trupova evidentirana na liniji klanja iskazuje se kao težina živih svinja koristeći prosječan randman prema podatcima Državnog zavoda za statistiku koji iznosi 78 posto", stoji u njihovoj objavi gdje naglašavaju kako iznos potpore ne može premašiti 100 posto prihvatljivog troška i ne može biti veći od 2,15 eur/kg težine živih svinja.

Prijaviti se možete od 3. siječnja do 23. siječnja 2024. godine.

Zahtjev se popunjava putem AGRONET-a izravno ili u podružnicama Agencije, a izjavu i detalje o potpori možete pronaći ovdje.


Tagovi

Zahtjev za potporu APPRRR Zona ograničenja Nadoknada gubitka prihoda Rok za prijavu Klanje svinja


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.