Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • APPRRR
  • 05.08.2023. 16:30

Otvoreno je podnošenje zahtjeva za potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje

Riječ je o Programu državne potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektorima biljne i stočarske proizvodnje.

Foto: Maja Celing Celić
  • 13.898
  • 737
  • 2

Do 31. kolovoza otvoreno je podnošenje zahtjeva za potpore iz Programa državne potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektorima stočarske i biljne proizvodnje, objavila je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. 

Mjere u okviru Programa u sektoru stočarstva:

Mjera 1. Potpora sektoru govedarstva

  • Podmjera 1.1. Potpora uzgajivačima krava u proizvodnji mlijeka
  • Podmjera 1.2. Potpora uzgajivačima krava u sustavu krava-tele
  • Podmjera 1.3. Potpora proizvođačima tovne junadi

Mjera 2. Potpora sektoru svinjogojstva

  • Podmjera 2.1. Potpora uzgajivačima krmača
  • Podmjera 2.2. Potpora proizvođačima tovnih svinja

Mjera 3. Potpora sektoru peradarstva

  • Podmjera 3.1. Potpora za proizvodnju mesa peradi
  • Podmjera 3.2. Potpora za proizvodnju jaja

Mjera 4. Potpora sektoru ovčarstva i kozarstva

Mjera 5. Potpora sektoru konjogojstva

Mjera 6. Potpora sektoru pčelarstva

Mjere u okviru Programa u sektoru biljne proizvodnje:

Mjera 7. Potpora za proizvodnju voća i povrća, cvijeća, ljekovitog i aromatičnog bilja

Mjera 8. Potpora za proizvodnju šećerne repe

Mjera 9. Potpora za proizvodnju sjemenskog kukuruza i sjemena povrća

"Zahtjev se popunjava putem AGRONET-a izravno ili u podružnicama Agencije za plaćanja. Iznimno ga podnositelji Mjere 6., a koji nemaju pristup AGRONET-u podnose na obrascu 'Zahtjev za potporu za Mjeru 6″, napominju. 

Dodatna dokumentacija 

Kažu i da je, uz Zahtjev, podnositelj obvezan priložiti popunjenu i ovjerenu Izjavu o poslovnim subjektima koji su međusobno povezani vlasničkim ili drugim odnosima ili popunjenu i ovjerenu Izjavu da nemaju poslovnih subjekata koji su međusobno povezani vlasničkim ili drugim odnosima. Također, popunjenu i ovjerenu Izjavu o primljenim potporama za podnositelja i sve njegove povezane subjekte (ukoliko ih ima)

U slučaju dokazivanja prihvatljivosti grla tovnih svinja koja su isporučena u izvoz, potrebno je priložiti i dostaviti popratnu dokumentaciju za izvoz. Prihvatljivi dokaz je Međunarodni tovarni list (CMR) na kojem je jasno naznačen broj izvezenih grla te težina istih iz koje se može utvrditi da pripadaju u kategoriju tovnih svinja.

Nadalje, u slučaju dokazivanja prihvatljivosti grla peradi koja su isporučena u izvoz treba priložiti i dostaviti popratnu dokumentaciju za izvoz. Prihvatljivi dokaz je Međunarodni tovarni listu koji sadrži podatke o datumu i mjestu isporuke i Veterinarskom certifikatu za izvoz ili Svjedodžba o zdravstvenom stanju i mjestu podrijetla životinje za iznos iz kojeg je vidljiv broj kljunova i mjesto utovara kljunova proslijeđenih u izvoz/iznos na klanje u razdoblju od 1.4.2022. do 1.4.2023. godine.

Više o potporama, prihvatljivim korisnicima, prihvatljivim grlima/kljunovima/pčelinjim zajednicama i hektarima u biljnoj proizvodnji te maksimalnim jediničnim iznosima potpora pogledajte ovdje.

U slučaju dokazivanja prihvatljivosti kljunova kokoši nesilica, također treba priložiti i dostaviti popratnu dokumentaciju o provedenom cijepljenju protiv Newcastle bolesti u 2022. godini. Prihvatljivi dokaz je Potvrda ovlaštene veterinarske organizacije ili registrirane veterinarske službe ili račun o provedenoj vakcinaciji. 

Po popunjavanju Zahtjeva podnositelj je dužan dostaviti ispisani i ovjereni te svu prateću dokumentaciju na adresu: Agencija za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju, Ulica grada Vukovara 269d, 10000 Zagreb s naznakom "Program državne potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektorima biljne i stočarske proizvodnje“.


Tagovi

Kompenzacija troškova APPRRR Potpore Slanje zahtjeva Državne potpore


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).