Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program potpore
  • 26.03.2024. 15:00

Podnesite zahtjev za potporu za ovce i koze, autohtone pasmine peradi i šećernu repu

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je da su krenula zaprimanja zahtjeva za potpore iz triju programa.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 1.132
  • 59
  • 0

Otvoreno je podnošenje zahtjeva iz triju programa potpora. Kako je objavila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, riječ je o unaprjeđenju uzgoja ovaca i koza, potom uzgoja autohtonih pasmina peradi i potpora za proizvođače šećerne repe.

Zahtjevi se podnose putem AGRONET-a u razdoblju podnošenja Jedinstvenog zahtjeva za potporu, a po popunjavanju elektroničkog obrasca, podnositelj ga je dužan ispisati, potpisati te dostaviti ili poslati preporučenom pošiljkom u podružnicu Agencije za plaćanja nadležnu za županiju njegovog sjedišta s naznakom programa za koji se prijavljuje. 

Prihvatljiva grla koza i ovaca 

Vezano uz Program potpore za unaprjeđenje uzgoja ovaca i koza za 2024. godinu, za potporu su prihvatljiva ženska grla mesnih i/ili kombiniranih pasmina ovaca (creska ovca, dubrovačka ovca – ruda, lička pramenka, dalmatinska pramenka, rapska ovca, krčka ovca, cigaja, travnička pramenka, merinolandschaf, suffolk, romanovska ovca, solčavsko-jezerska ovca, ile de france, clun forest, kamerunska ovca, berrichon du cher, dorper, texel, kerry hill) i koza (burska koza, istarska koza, hrvatska bijela koza i hrvatska šarena koza) koja:

  • sudjeluju u provedbi pasminskih uzgojnih programa, a što se dokazuje upisom grla u pasminske matične knjige
  • se na dan 1. listopada tekuće godine u kojoj se podnosi zahtjev za potporu nalaze na gospodarstvu i stara su najmanje 12 mjeseci
  • imaju prijavljeno janjenje/jarenje u JRDŽ u 12 mjeseci koji prethode datumu 1. listopada tekuće godine u kojoj se podnosi zahtjev za potporom.

Za potporu su prihvatljiva ženska grla mliječnih i/ili kombiniranih pasmina ovaca (paška ovca, istarska ovca, istočnofrizijska ovca, lacaune) i koza (alpina, sanska koza, murciano-granadina i anglo nubijska) koja:

  • sudjeluju u provedbi uzgojnih programa uzgoja ovaca i/ili koza, a što se dokazuje upisom grla u pasminske matične knjige
  • se na dan 1. listopada godine u kojoj se podnosi zahtjev za potporu nalaze na gospodarstvu i stara su najmanje 12 mjeseci
  • imaju prijavljeno janjenje/jarenje u JRDŽ u 12 mjeseci koji prethode datumu 1. listopada tekuće godine u kojoj se podnosi zahtjev za potporom.

Od ukupnog broja prihvatljivih grla mliječnih i/ili kombiniranih pasmina ovaca i koza, na dan 1. listopada godine u kojoj se podnosi zahtjev za potporom, mora biti najmanje 70% grla koja sudjeluju u kontroli mliječnosti.

Za potporu su prihvatljiva muška grla, odnosno uzgojno valjani ovnovi i jarčevi, koji:

  • su testirani i pozitivno ocijenjeni na vlastiti rast i razvoj
  • sudjeluju u provedbi uzgojnih programa uzgoja ovaca i/ili koza određene pasmine, a što se dokazuje upisom u pasminske matične knjige
  • se nalaze na gospodarstvu korisnika na dan 01. listopada u godini podnošenja zahtjeva za potporu.

Detaljnije informacije o potpori možete pronaći ovdje.

Kod Programa potpore za unaprjeđenje uzgoja izvornih pasmina peradi za razdoblje od 2024. do 2026., za potporu su prihvatljivi uzgojno valjani kljunovi izvornih pasmina kokoši hrvatice, posavske kukmaste kokoši, križevačke kukmice i zagorskog purana koji:

  • sudjeluju u provedbi uzgojnog programa za pojedinu izvornu pasminu peradi a što se dokazuje upisom u Središnji popis matičnih jata izvornih pasmina peradi kojeg vodi Ministarstvo
  • se nalaze na poljoprivrednom gospodarstvu korisnika na dan 15. listopada u godini podnošenja Zahtjeva

Od 6 do 15 eura po kljunu

Najviši iznos potpore po prihvatljivom kljunu je 15 eura za zagorskog purana matičnog jata, te 6 eura za kokoši hrvatice, posavske kukmaste kokoši i križevačke kukmice matičnog jata.

Ističu iz APPRRR-a da će, u slučaju da se utvrdi da ukupni zatraženi iznos potpore premašuje iznos novčanih sredstava, isplata se vršiti na način da će se svim korisnicima, koji su ostvarili pravo na temelju ovoga Programa, proporcionalno umanjiti iznos potpore, uzimajući u obzir raspoloživi iznos.

Detaljnije informacije o potpori možete pronaći ovdje.

Krenulo je i podnošenje zahtjeva za potporu za 2024. godinu iz Programa potpore za proizvođače šećerne repe za razdoblje od 2023. do 2027. godine.

Potpore za šećernu repu 

Iz Agencije, između ostalog navode da se iznos potpore utvrđuje prema prihvatljivim površinama pod šećernom repom upisanim u Upisnik poljoprivrednika i utvrđenim u Jedinstvenom zahtjevu za potporu u godini podnošenja Zahtjeva uz primjenu nominalnog jediničnog iznosa potpore.

Nominalni jedinični iznosi potpore za površine pod šećernom repom u pripadajućem razredu:

  • do 40,00 ha 530 EUR/ha
  • od 40 ha do 200 ha 330 EUR/ha
  • više od 200 ha 130 EUR/ha

U slučaju da ukupno podneseni Zahtjevi prelaze iznos maksimalno raspoloživih sredstava koja iznose 1.300.000 EUR, jedinični iznos potpore proporcionalno će se smanjiti.

Detalje o potpori i potrebne obrasce možete pronaći ovdje.


Tagovi

APPRRR Potpore Podnošenje zahtjeva Uzgoj ovaca i koza Autohtone pasmine peradi Uzgoj šećerne repe


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kuća na kraju sela