Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 06.01.2024. 12:00

Podnosit ćete Jedinstveni zahtjev za potporu 2024.? Evo koje su novosti

Kampanja zaprimanja jedinstvenih zahtjeva započet će 4. ožujka, a što očekuje korisnike u ovoj godini u odnosu na prošlu, objavila je Agencija za plaćanja.

Foto: Martina Pavlović
  • 28.803
  • 1.519
  • 3

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je novosti koje korisnike očekuje u ovoj godini u odnosu na prošlu, a tiču se Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024. godinu.

Kako stoji u dokumentu kojeg su objavili, u 2024. minimalne aktivnosti održavanja u voćnjacima odnose se samo na rezidbu, za razliku od prethodne godine kada su obuhvaćale sve potrebne agrotehničke i pomotehničke zahvate.

Također, kod minimalnog održavanja trajnih travnjaka pomiče se datum prve košnje ili malčiranja s 15. srpnja na 15. rujna. Na površinama pašnjaka i krških pašnjaka, na kojima je korisnik prijavio održavanje napasivanjem neovisno o koeficijentu prihvatljivosti, minimalne aktivnosti održavanja provode se napasivanjem stoke u vlastitom posjedu te moraju biti provedene barem jednom prije 15. rujna.

U svrhu boljeg dokazivanja provedenih aktivnosti i smanjenja takozvanih crvenih parcela Agencija za plaćanja će od korisnika češće tražiti dostavu geotagiranih fotografija. Poljoprivrednici će biti u obvezi evidentirati osnovne aktivnosti i poljoprivredne prakse korisne za klimu i okoliš.

Proizvodno vezana potpora

U okviru proizvodno vezanih plaćanja uvedene su izmjene u podintervenciji 32.01.01. Krave u proizvodnji mlijeka, gdje je ukinut propisani kriterij poljoprivrednog gospodarstva o minimalnoj godišnjoj proizvodnji mlijeka na poljoprivrednom gospodarstvu.

Također, u intervenciji 32.03. Krave dojilje, izmijenjen je kriterij minimalnog držanja teladi na poljoprivrednom gospodarstvu korisnika sa 6 na 2 mjeseca nakon teljenja.

Izmijenjen je kriterij minimalnog držanja teladi

U intervenciji 32.06. Voće, dodane su nove prihvatljive kulture: klementina, naranča, limun i grejpfrut, a kriterij minimalne prihvatljive površine za svaku prihvatljivu voćnu vrstu, uključujući i mandarinu (pojedinačno ili mješovito) je 0,25 ha.

U intervenciji 32.09. Sjeme, korisnik mora u godini podnošenja zahtjeva imati u AGRONETu prijavljenu proizvodnju sjemena na minimalnoj površini:

  • 1,00 ha pod jednom od prihvatljivih skupina – kukuruz, krmno bilje, uljarice i predivo bilje (sve biljne vrste iz grupe uljarice i predivo bilje osim soje), isključujući sjeme konditorskog suncokreta
  • 0,10 ha - za povrće, uključujući krumpir, kukuruz šećerac i kukuruz kokičar

U PVP intervencijama 32.01. Krave u proizvodnji mlijeka, 32.02. Tov junadi, 32.03. Krave dojilje, 32.04. Ovce i koze, 32.05. Povrće, 32.06. Voće i 32.09. Sjeme, korisnicima se daje na odabir hoće li svoja usavršavanja provesti putem pohađanja tečaja izobrazbe ili korištenjem individualnog savjetovanja ili sudjelovanjem u demonstracijskoj aktivnosti na istu temu.

Eko sheme

U 2024. je uvedena nova eko shema, intervencija 31.08. Primjena ekoloških gnojiva u trajnim nasadima. Korisnik je obavezan posjedovati analizu tla napravljenu u proizvodnoj godini provedbe intervencije za ARKOD parcele na kojima se primjenjuje ekološko gnojivo.

Korisnici intervencije 31.04. i oni koji uslužno tove stoku (Foto: Depositphotos/alexmak72427)

U intervenciji 31.01. Intenzivirana raznolikost poljoprivrednih površina, korisnici koji imaju pašnjačke površine unutar Natura 2000 područja u obvezi su imati najmanje dvije različite vrste (kulture) usjeva/nasada i /ili različite vrste uporabe poljoprivrednog zemljišta, gdje površina glavne kulture/glavna vrsta uporabe poljoprivrednog zemljišta (pašnjak u Natura 2000 području) ne smije prelaziti 75 posto ukupnih poljoprivrednih površina poljoprivrednog gospodarstva.

U intervenciji 31.04. Uporaba stajskog gnoja na oraničnim površinama, može se koristiti kruti i/ili tekući stajski gnoj s vlastite farme i/ili kupljen sa stočarskih farmi, koji je primijenjen od 1. siječnja 2024. do 31. prosinca. 2024. godine. Stajski gnoj potrebno je iznijeti na oraničnu površinu i inkorporirati u tlo unutar 48 sati od iznošenja te dostaviti Agenciji za plaćanja geotagirane fotografije putem AgroGTF aplikacije.

Korisnici ove intervencije od 2024. godine, mogu biti i oni poljoprivrednici koji uslužno tove stoku. Za korisnika koji nema dovoljne količine stajskog gnoja ili nema proizvodnju vlastitog, a uslužno tovi, obveza je do 31. prosinca u godini podnošenja Jedinstvenog zahtjeva Agenciji za plaćanja dostaviti ugovor o uslužnom tovu potpisan od strane korisnika i organizatora tova za 2024. godinu te popunjen obrazac 2., 3. dio za pojedinu vrstu životinja iz Priloga 4. Pravilnika, koji je potpisan od strane korisnika i organizatora tova.

IAKS mjere

Izmjene u sklopu intervencije 70.06 Plaćanje za dobrobit životinja, odnose se na nove težinske razrede u svinjogojstvu (odbijena prasad, krmače i nazimice te svinje za tov), izmjenu gustoće naseljenosti u peradarstvu (brojleri) te jasnijeg izričaja u govedarstvu za kategorije mliječne krave i rasplodne junice kod područja dobrobiti Pristup na otvoreno – Ispust.

Kako su izmijenjeni težinski razredi dobrobiti životinja u svinjogojstvu možete pronaći u dokumentu ispod teksta. Isto se odnosi i na dobrobit životinja u peradarstvu.

Izmijenjena je gustoća naseljenosti naseljenosti (Foto: Depositphotos/davit85)

U intervenciji 70.01. Smanjenje korištenja zaštitnih sredstava u višegodišnjim nasadima, kod operacije 70.01.01. Korištenje feromonskih, vizualnih i hranidbenih klopki (KFK), od 2024. godine dodan je datum 1. lipnja za postavljanje klopki za štetnike agruma, a klopke moraju ostati na površini najmanje do 31. listopada. Zbog zaštite pčela u nasadima agruma, potrebno ih je postaviti nakon cvatnje koja završava krajem svibnja.

U intervenciji 70.08. Očuvanje ekstenzivnih voćnjaka i maslinika kod operacije 70.08.01. Očuvanje ekstenzivnih voćnjaka (EV) od 2024. godine uvedena je obveza da se minimalno jedna nastamba za solitarne pčele mora postaviti i na ARKOD parceli površine manje od 1 ha.

Više informacija pronađite u dokumentu ispod teksta. 

Kampanja zaprimanja jedinstvenih zahtjeva započet će 4. ožujka i trajati do 15. svibnja 2024. godine, a podnošenje Jedinstvenog zahtjeva u roku za zakašnjele zahtjeve do 10. lipnja 2024. godine.

Sve uvjete za dodjelu potpore i ostale informacije možete pronaći u Pravilniku o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024. godinu, na ovoj poveznici.


Dokumenti


Tagovi

Jedinstveni zahtjevi Potpore Proizvodno vezana potpora Eko sheme IAKS mjere APPRRR


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #Proizvodnja Baliranje slame u bale