Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 26.06.2023. 14:10
  • Osječko-baranjska, Osijek

Poljoprivrednicima Osječko-baranjske županije više od 115.000 eura potpore

U Proračunu Županije za dodjelu potpora poljoprivrednicima planirano je 436.600 eura, s tim da su danas potpisani ugovori s 55 korisnika čija je vrijednost 115.659 eura.

Foto: OBŽ
  • 3.064
  • 191
  • 0

Osječko-baranjska županija nastavila je provođenje višegodišnjeg projekta dodjele potpora poljoprivrednima sa svog područja. Danas su potpisani ugovori ukupne vrijednosti 115.659 eura s 55 korisnika (39 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, pet obrta, dva trgovačka društava, pet jedinica lokalne samouprave, dva fakulteta, jedna turistička zajednica i jedna zadruga).

Ove godine javni pozivi su objavljeni 1. ožujka i traju do 15. studenoga, osim poziva za dodjelu potpora za manifestacije koji je otvoren do 1. prosinca 2023. godine ili do iskorištenja sredstava.

Povećan intenzitet za ekološke poljoprivrednike i mlade

"U Proračunu je za dodjelu planirano ukupno 436.600 eura, s tim da danas potpisujemo ugovore s 55 korisnika, a vrijednost je 115.659 eura. Preostali iznos bit će dodijeljen u narednom razdoblju prema rezultatima natječaja", rekao je Mato Lukić, zamjenik župana.

Naglasio je kako postoji veliki interes poljoprivrednika te izrazio zadovoljstvo što je među njima puno mladih čime se potvrđuje da ostaju u svojim domovima i bave se ovom djelatnosti.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Romeo Jukić ističe da je riječ o 13 mjera potpora koje dodjeljuje Županija sukladno pravilima europske politike prema poljoprivredi i ruralnom razvoju. Osim navedenih, u području poljoprivrede i ruralnog razvoja odobravaju i dvije vrste u projektu Pametnih sela te pet u području lovstva.

 Romeo Jukić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj OBŽ

"Povećali smo intenzitet potpora za mlade i ekološke poljoprivrednike, a posebnu pozornost smo posvetili prerađivačima koji stvaraju dodatnu vrijednost. Ovo nisu sredstva za velike sustave nego za proizvođače kako bi im pomogli i zadržali ih na tim prostorima", kazao je pročelnik.

Mladim stočarima potpora puno znači

Procedura odobravanja je jednostavna, a njihov intenzitet je različit i kreće se od 50 do 80 posto. Visina je do 6.636,14 eura i ovisi o vrsti, kategoriji podnositelja zahtjeva, broju grla i visini ulaganja prihvatljivih troškova s tim da mladi poljoprivrednici i ekološki proizvođači u svim mjerama imaju povećan iznos i intenzitet potpore.

Tako intenzitet za uređenje ruralnog prostora u kojem su korisnici jedinice lokalne samouprave iznosi do 50 posto prihvatljivih troškova.

Dobitnici potpore većinom su mladi

Jedan od dobitnika je mladi poljoprivrednik Danislav Džambas iz Uglješa koji se tri godine bavi stočarstvom odnosno proizvodnjom mlijeka i tovom teladi te ima 25 muznih krava. Usmjerit će ju za kupovinu junica, pa ističe da je zadovoljan što Županija prepoznaje mlade poljoprivrednike i njihove potrebe te im pomaže u razvoju poslovanja.

Kristijan Kovačević iz Klokočevaca također pohvaljuje suradnju s Osječko-baranjskom županijom. Kaže kako ima Obrt za poljoprivredu "Jela“ koji se bavi proizvodnjom mlijeka i uzgojem tovne junadi, a dobio je potporu za kupovinu uzgojno valjanih junica. Planira kupiti rasplodnog bika, a na gospodarstvu imaju ukupno 90 grla.


Tagovi

Mato Lukić Romeo Jukić Danislav Džambas Kristijan Kovačević Potpore OBŽ


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB