Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 10.07.2024. 08:45

Poslali upit ministru i ravnatelju APPRRR - gdje su novci i zašto su potpore dobili samo neki?

Dopisom kojeg potpisuje predsjednik Odbora za voćarstvo HPK, traže odgovore na tri pitanja.

Foto: Deposithoto/strelok
  • 2.246
  • 180
  • 1

Pitanja isplate potpora, kako njihova iznosa tako i kašnjenja, sudeći prema brojnim upitima te komentarima koje dobivamo - i dalje su bez odgovora. 

Najmanje tri traže voćari te je dr.sc. Željko Bjeliš, predsjednik Odbora za voćarstvo Hrvatske poljoprivredne komore i predsjednik Udruge proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež" uputio dopis čelnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva te Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

"Poštovani ministre Josipe Dabro! Poštovani ravnatelju Antune Vujiću! Potaknuti brojnim upitima poljoprivrednih proizvođača – voćara, a vezano za neisplatu Mjere 1. Potpora proizvođačima u sektoru voćarstva, molimo Vas da nam konkretno odgovorite je li isplata po natječaju za Mjeru 1 završena ili još traje?", stoji u poslanom dopisu. 

Traže i odgovor zašto je navedena mjera isplaćena samo određenom broju podnositelja zahtjeva, a ne svima koji udovoljavaju uvjetima natječaja te pitaju može li Agencija na službenim stranicama objaviti popis svih podnositelja zahtjeva kojima su sredstva isplaćena i onih kojima nisu, a udovoljavaju ili ne udovoljavaju uvjetima natječaja?

U poslanom napominju i kako poljoprivrednici koji su ostvarili potporu kroz Mjeru 7. Program potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektorima stočarske i biljne proizvodnje, a koja je isplaćena u dva navrata (12/23 i 3/24), još nisu dobili Odluku o isplati.

Vezano uz potpore (mimo kompenzacija kakva je mjera1, op.a.), a prema onome što su nam iz APPRRR-a, više od 490 milijuna eura potpora za intervencije s Jedinstvenog zahtjeva za 2023. godinu, isplatila je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju s 28. lipnja, što je bio i zadnji radni dan prije 30. lipnja, odnosno roka za konačnu isplatu. 

Isplaćeno je više od 490 milijuna eura potpora, ali novi model intervencija ostavlja gorak okus

"Svim poljoprivrednicima koji su ispunili propisane uvjete, kriterije i obveze, potpora je isplaćena. Agencija nastavlja s isplatom potpore poljoprivrednicima čija obrada dokumentacije je u tijeku", rekli su za Agroklub. 


Tagovi

Potpore Mjera 1 Pismo ministru Pismo ravnatelju APPRRR Odbor za voćarstvo HPK


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#životinje
Boje slavonije 🦋