Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 04.03.2024. 10:55

Predložen program potpore za kompenzaciju tovnih svinja isporučenih na klanje

Otvoreno je javno savjetovanje o prijedlogu programa državne potpore.

Foto: Depositphotos/rossosiena
  • 720
  • 48
  • 0

Prijedlog Programa državne potpore za kompenzaciju smanjene vrijednosti tovnih svinja isporučenih na klanje iz zone ograničenja III uslijed primjene posebnih mjera za kontrolu afričke svinjske kuge, Ministarstvo poljoprivrede stavilo je u javno savjetovanje.

Kako podsjećaju, proizvođači koji se nalaze u zoni pod posebnim mjerama kontrole u mogućnosti su zaklati svinje isključivo u klaonicama određenim od strane Ministarstva i zbog propisanih mjera nisu u mogućnosti ostvariti tržišne cijene za proizvedene životinje. 

Cilj je ovog programa stoga dodjela potpore za nadoknadu gubitka uslijed smanjene tržišne vrijednosti tovnih svinja otpremljenih na klanje. Naglašavaju kako se radi isključivo o kompenzaciji te neće imati negativan utjecaj na okoliš.

Kako će se računati gubitak?

Sredstva će se, stoji u prijedlogu programa, dodijeliti u razdoblju od 1. ožujka do 1. rujna 2024. godine.

Savjetovanje je otvoreno do 11. ožujka 2024., a više informacija možete pronaći ovdje.

Gubitak će se utvrditi na način da se umnožak težine živih svinja isporučenih izravno u klaonicu (evidentiranih u sustavu razvrstavanja i označivanja na liniji klanja kao T1 ili T2) i tržišne cijene objavljene od strane Udruženja proizvođačkih organizacija proizvođača stoke i mesa - VEZG 2 u tjednu isporuke na klanje, umanji za prihod od prodaje istih i druga plaćanja za iste prihvatljive troškove ukoliko postoje.

Iznos ne može premašiti 100 posto utvrđenog gubitka i ne može biti veći od umnoška težine živih svinja isporučenih na klanje i 15 posto tržišne cijene u tjednu isporuke. Masa svinjskih trupova evidentirana na liniji klanja iskazuje se kao težina živih svinja koristeći prosječan randman prema podatcima Državnog zavoda za statistiku koji iznosi 78 posto.

Potpora se dodjeljuje u obliku izravnih bespovratnih sredstava, a svi iznosi moraju biti bruto tj. prije odbitka poreza ili drugih troškova. U cijelosti će se financirati iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

Provedbu će osigurati APPRRR

Detaljna provedba propisat će se Pravilnikom, a provodit će ga Agencija za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju. Tamo će se propisati detaljni uvjeti prihvatljivosti te potrebni dokazi o ispunjavanju uvjeta prihvatljivosti, razdoblje i način podnošenja zahtjeva za potporu, administrativna kontrola, isplata i povrat sredstava.

"Ministarstvo poljoprivrede će poštovati tzv. "klauzulu mirovanja" te neće dodjeljivati potporu temeljem ovoga Programa prije dobivanja suglasnosti, odnosno odobrenja Europske komisije", stoji u prijedlogu.


Tagovi

Javno savjetovanje Ministarstvo poljoprivrede Tovne svinje Afrička svinjska kuga Državna potpora Zona ograničenja Nadoknada gubitka


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB