Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko shema
  • 12.07.2024. 08:40
  • Grad Zagreb, Zagreb

Predstavnici HPK s ministrom: Zašto su mnogi ostali bez potpore kroz intervenciju 31.04?

Navedena eko shema intervencija je u okviru proizvodno nevezanih izravnih plaćanja, a mnogi su korisnici računali na potpore koje su iznosile od 152 do 215 eura po hektaru.

Foto: Depositphotos/jochenschneider, MPS
  • 7.685
  • 424
  • 1

Određen broj korisnika nije zadovoljio sve propisane uvjete zbog čega neće biti u mogućnosti ostvariti potporu kroz intervenciju 31.04., čulo se na jučerašnjem sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josipa Dabre i predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore.

Kako je priopćeno sa sastanka, HPK smatra da je osnovni razlog neispunjavanja obveza ove eko sheme "Uporaba stajskog gnoja na oraničnim površinama" administrativna procedura odnosno to što poljoprivrednici nisu bili u mogućnosti obaviti gnojidbu u agrotehničkim rokovima temeljem provedenih analiza jer laboratoriji nisu u mogućnosti pravovremeno obraditi dostavljene uzorke.

Iz Ministarstva pak navode da je u skladu s nalazom i uputama Agencije za reviziju sustava provedbe programa Europske unije (ARPA), Agencija za plaćanja u 2023. izuzela od potpore korisnike kod kojih nije poštivana sljedivost, odnosno analiza tla i gnoja nije obavljena prije gnojidbe. Također, obavezna je nastaviti pratiti provedbu i kontrolu svih uvjeta propisanih intervencijom.

Priopćenjem se ne navodi koliko je korisnika ostalo bez ove intervencije i o kojem iznosu je riječ. Kažu tek da je ministar iskazao razumijevanja spram problema poljoprivrednika i najavio intenziviranje aktivnosti Agencije i Ministarstva u smjeru rješavanja problema s isplatama sredstava u okviru Zajedničke poljoprivredne politike, "a svi sudionici sastanka su usuglasili nastavak zajedničkih aktivnosti u istom smjeru".

"Moramo djelovati zajedno, imamo isti cilj i samo ga zajednički možemo postići. Administrativno rasterećenje poljoprivrednika i ubrzanje isplata o kojima uvelike ovise jesu i ostat će smjerovi mojih zalaganja“, rekao je Dabro, zaključuje se u njemu. 

Isplaćeno je više od 490 milijuna eura potpora, ali novi model intervencija ostavlja gorak okus

Navedena eko shema intervencija je u okviru proizvodno nevezanih izravnih plaćanja, a mnogi su korisnici računali na potpore koje su iznosile od 152 do 215 eura po hektaru. Ukupna alokacija za 31.04 je bila 14.866.000 eura.


Tagovi

Potpore Intervencija 31.04 Eko shema Josip Dabro HPK Stajski gnoj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #Selo Mlin na rijeci Grđevici