Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezultati natječaja
  • 13.10.2023. 11:45

Prijavili ste se na natječaje iz mjera 4 i 6? Evo kada biste mogli doznati rezultate

Pomoćnik ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Saša Bukovac odgovorio nam je na jedno od najčešće postavljanih pitanja koja dobivamo

Foto: Depositphotos/Igor Vetushko
  • 7.322
  • 404
  • 1

Prošlo je puno vremena otkako su se poljoprivrednici prijavili na mjere 4 i 6, a mnogi se žale da rezultata još uvijek nema.

Upravo to jedno je od najčešćih pitanja koja dobivamo, a kada možete očekivati rezultate odgovorio nam je Saša Bukovac, pomoćnik ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na našoj online konferenciji "Koje EU natječaje uskoro mogu očekivati domaći poljoprivrednici?". 

"Navedeni natječaji se obrađuju te kontinuirano izdajemo odluke o rezultatu administrativne kontrole koje u velikom broju slučajeva na kraju postaju ugovori o financiranju", kazao je.

Doista, priznaje, obrada zahtjeva traje, ali valja znati da je u 2022. gotovo svaki sektor imao svoj poseban natječaj što je poprilično zagušilo agencijski sustav. "Naš je cilj do konca godine obraditi glavninu svih zahtjeva pristiglih tijekom 2022. i 2023. godine, kako bismo se u 2024. fokusirali na natječaje iz Strateškog plana", dodao je.

Kada će natječaji biti okončani?

Kako otkriva, Natječaj za operaciju 6.3.1. će u najvećem dijelu obraditi tijekom ovog i sljedećeg mjeseca, a onda, po dovršetku žalbenog postupka i okončati.

"Onaj za mlade je u naravi gotov i čekamo još rješavanje žalbe dok su natječaji za višegodišnje nasade i vinograde manje-više gotovi i tu su još preostala jedan do dva zahtjeva i par predmeta je u žalbenom postupku", otkrio nam je pomoćnik ravnatelja APPRRR-a. Kako je pojasnio, žalbeni postupak mora biti završen kako bi se objavila konačna rang lista

Oni za sjemenarstvo i rasadničarstvo su također u završnoj fazi obrade i još je nekih pet do šest zahtjeva u obradi. "Imamo nešto predmeta u žalbenom postupku te očekujemo dovršetak obrade glavnine zahtjeva do konca ovog mjeseca ili početkom studenoga", istaknuo je.

U naravi je gotov i onaj za tovilišta svinja, a u obradi je još jedan predmet. "Operacija 4.1.3. je također pri kraju obrade te očekujemo dovršetak u listopadu i studenome", navodi Bukovac dodavši da će natječaj za mliječno govedarstvo obraditi najvećim dijelom do konca godine, a uz njega vezanu operaciju 4.1.2. do veljače 2024. godine.

"Skladišni kapaciteti trebali bi biti gotovi u prvoj polovici prosinca, navodnjavanje na području jadranske Hrvatske obradit ćemo tijekom ovog mjeseca, a kontinentalnu do konca godine dok je operacija 4.2.1. koja je iz 2023. godine planirana za obradu do konca godine", navodi naš sugovornik.

Problem su nespremni projekti

Ukupno je, kaže,  planiramo do konca godine izdati oko 150 novih ugovora, a iza svakog tog ugovora stoji ogroman posao, posebice slijedom činjenice da se često suočavaju s jako nespremnim projektima kojima nedostaju neki ključni elementi i tu postoji ogroman prostor za unapređenje.

"Nećemo proglašavati državnu i javnu upravu savršenom, ali na strani korisnika i njihovih konzultanata postoji dosta prostora za unapređenje", pojašnjava dodavši da je činjenica da se i dalje susreću s velikim brojem projekata koji se događaju samo zato što postoji mogućnost ostvarivanja neke potpore.

"I sami vidite koliko je gust raspored i ako u jednom takvom natječaju morate obraditi 50 posto projekata više od očekivanog, jasno je da će doći do produljenja vremena obrade pa i posljedičnog nezadovoljstva korisnika koji čekaju obradu svojih zahtjeva", dodaje.

Hoće li novi pravilnik ubrzati obradu prijava?

Novim pravilnikom predlažu se jedinstveni natječaji za sve podsektore primarne proizvodnje. U prošlom programskom razdoblju imali su, kaže, jedan osnovni pravilnik i natječaje za svaku operaciju. A koliko to Agenciji olakšava ili otežava obradu prijava?

"Ono što je za nas kao provedbeni sustav najvažnije, a vjerujem i za korisnike, jest to da pravila budu jasna i provjerljiva. Jesu li ona navedena u jednom ili više pravilnika, nema prevelike razlike", kazao je. 

Stavljanje svih jasnih odredbi u pravilnik daje pravnu sigurnost korisniku, a i Agenciji jer je postupanje u nekom predmetu na temelju pravilnika puno ispravnije nego postupanje na temelju natječaja.

S druge strane, prema njegovim riječima, pravilnici u ovako posloženom sustavu moraju biti vrlo detaljni i propisati vrlo precizno sve situacije kako bi izbjegli njihovu čestu izmjenu ili ostavili neko važno područje nepokrivenim.

"Uglavnom, mogu reći da propisivanje svih elemenata pravilnikom predstavlja značajan teret za sustav na samom početku, ali s druge strane, daje svim sudionicima u postupku veću pravnu sigurnost", istaknuo je.

Pomaže, kaže, i činjenica da su pojedini sektorski natječaji sada svrstani u jedan, ali se nada da će se kroz sustav bodovanja uspjeti pogoditi ciljani korisnici intervencija iz SPP-a.

"Mi ćemo, kao i uvijek, dati sve od sebe i vjerujem da ćemo do kraja godine uspjeti objaviti natječaje nastojeći, s druge strane, osigurati obradu i što je jako važno isplatu odobrenih zahtjeva", zaključio je Bukovac.

Konferencija započela u 11 sati još traje, a pratiti možete i ovdje


Tagovi

Saša Bukovac Natječaji Mjera 4 Mjera 6 Rezultati natječaja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.