Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 10.09.2023. 09:00

Prijedlog pravilnika o provedbi Programa potpore malim mljekarama u javnom savjetovanju

Korisnici potpore koji smanje količine otkupljenog mlijeka tijekom 2023. do 20 posto u odnosu na prosjek dvogodišnjeg otkupa u 2021. i 2022. u obvezi su vratiti iznos potpore, stoji između ostalog u prijedlogu pravilniku.

Foto: Depositphotos/tonaquatic19
  • 2.188
  • 172
  • 0

Prijedlog pravilnika o provedbi Programa potpore malim mljekarama za nadoknadu troškova sabiranja mlijeka pušten je u javno savjetovanje.

"Cilj je pružanje financijske pomoći subjektima koji su suočeni s problemima uzrokovanim povećanjem troškova goriva koji sudjeluju s visokim udjelom u troškovima njihovog poslovanja te uzrokuju značajno povećanje onih sabiranja i transporta sirovog mlijeka od isporučitelja do objekata za preradu", navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako ističu, zbog iznimno velikog povećanja cijene goriva subjekti u sabiranju i transportu mlijeka dovedeni su u situaciju manjka likvidnosti i generiranja gubitaka.

"Dodjelom potpore zadržala bi se postojeća razina proizvodnje i prerade kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka te omogućio nastavak rada malih mljekara, a samim time i očuvala ta proizvodnja na malim gospodarstvima u Republici Hrvatskoj", zaključili su.

Tko su prihvatljivi korisnici?

Prihvatljivi korisnici potpore su mikro, mala i srednja poduzeća. Moraju poslovati u odobrenim objektima za preradu mlijeka upisanima u Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla kojega vodi Ministarstvo poljoprivrede. Također, riječ je o onima koji su sabrali i preradili mlijeko proizvedeno na području Republike Hrvatske u razdoblju od 1. siječnja 2022. do 31. prosinca 2022. godine.

"Potporu ne može ostvariti subjekt koji prerađuje isključivo mlijeko s vlastite farme", stoji u pravilniku. Također, između ostalog, navodi se da korisnici obvezuju da će tijekom 2023. godine otkupiti količine mlijeka koje su jednake ili veće od prosjeka dvogodišnjeg otkupa u 2021. i 2022. godini.

Ako se smanji količina otkupa potpore se moraju vratiti

Korisnici potpore koji smanje količine otkupljenog mlijeka tijekom 2023. godine do 20 posto u odnosu na prosjek dvogodišnjeg otkupa u 2021. i 2022. godini, u obvezi su vratiti iznos potpore i to u jednakom postotnom iznosu na ukupno ostvarenu potporu koliko je u postotnom iznosu utvrđeno smanjenje otkupa mlijeka.

Korisnici koji tijekom 2023. godine smanje količinu otkupljenog mlijeka za 20 i više posto u odnosu na prosjek dvogodišnjeg otkupa u 2021. i 2022., obvezuju se vratiti ukupan iznos potpore, navodi se u pravilniku.

Više informacija pronađite ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 13. rujna 2023.


Tagovi

Javno savjetovanje Potpore Sabiranje mlijeka Male mljekare Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.