Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kompenzacija
  • 10.11.2023. 09:00

Ratari, pitali ste što je s ljetos obećanih 135 €/ha - Vlada jučer usvojila program potpore

Za potporu je prihvatljivo prvih 30 ha poljoprivrednih površina na kojima korisnik uzgaja pšenicu i/ili ječam i/ili zob i/ili tritikale i/ili pir i/ili raž i/ili uljanu repicu u 2023. godini, čime će biti obuhvaćeno gotovo 95 posto proizvođača, kažu iz Ministarstva poljoprivrede

Foto: Martina Pavlović
  • 13.714
  • 743
  • 1

Ljetos obećana pomoć ratarima nakon teške godine, napokon bi trebala zaživjeti na njihovim računima.

Naime, Vlada je jučer donijela Odluku o Programu potpore za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektoru ratarstva vrijednog 10,113 milijuna eura.

Kako pojašnjava Ministarstvo poljoprivrede, isti se predlaže temeljem Zakona o poljoprivredi i provedbene Uredbe Europske komisije iz srpnja ove godine kojom je Hrvatskoj dodijeljeno 3,37 milijuna eura, dok se preostali iznos od 6,74 milijuna eura planira u okviru nacionalnih sredstava.

"Uslijed utjecaja klimatskih promjena, geopolitičkih kretanja te zbog tržišnih poteškoća, ali i slijedom činjenice da su ove godine najviše pretrpjele ozime kulture, Programom će se poduprijeti proizvođači u sektoru ratarstva koji se bave proizvodnjom pšenice, ječma, zobi, tritikale, raža, uljane repice i pira, kako bi se ublažili ekonomski gubitci koji utječu na održivost proizvodnje ratarskih kultura u Hrvatskoj", navode u priopćenju. 

Ratarima potpore za nadoknadu gubitka do kraja godine?

Za potporu je prihvatljivo prvih 30 ha poljoprivrednih površina na kojima korisnik uzgaja pšenicu i/ili ječam i/ili zob i/ili tritikale i/ili pir i/ili raž i/ili uljanu repicu u 2023. godini, čime će biti obuhvaćeno gotovo 95 posto proizvođača.

Potpora iznosi najviše 135 €/ha za prihvatljive površine.


Tagovi

Ratarai Potpore Kompenzacija rasta troškova Vlada Prihvatljive površine


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...