Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpora svinjogojstvu
  • 18.10.2023. 16:00

Sektoru svinjogojstva 10 milijuna eura za nadoknadu gubitaka zbog afričke svinjske kuge

Hrvatski program potpore sektoru odobrila je Europska komisija, javlja Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Martina Pavlović
  • 2.073
  • 208
  • 0

Europska komisija odobrila je hrvatski Program potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitaka zbog naređenih mjera za sprječavanje afričke svinjske kuge, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Riječ je, pojašnjavaju, o sredstvima ukupne vrijednosti 10 milijuna eura.

Ističu pritom da su naređene mjere nužne kako bi se suzbilo širenje zaraze, ali iste imaju za posljedicu nemogućnost plasmana živih svinja po tržišnim cijenama.

"Uzimajući u obzir propisane postupke, kao što je obvezna prerada i posebno označavanje, ali i nemogućnost iskorištenja trupa na način kao u slučaju klanja svinja sa područja koje nije obuhvaćeno mjerama kontrole, primarni proizvođači u sektoru svinjogojstva koji se nalaze u zonama pod posebnim mjerama kontrole nisu u mogućnosti ostvariti tržišne cijene za proizvedene svinje", opisuju. 

Tako će se kroz Program primarnim proizvođačima svinja kompenzirati nastali gubitak prihoda zbog umanjene tržišne vrijednosti svinja koje su isporučili u klaonice.

"Potpora će se dodjeljivati za tovne svinje isporučene na klanje radi ekonomskog iskorištavanja, a prihvatljivi korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća te velika poduzeća koja se bave svinjogojskom proizvodnjom", zaključuje se u priopćenju. 


Tagovi

Potpore svinjogojstvu Ministarstvo poljoprivrede Naknada gubitaka Afrička svinjska kuga


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).