Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 07.08.2024. 09:00

Što donose izmjene Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera?

Javno savjetovanje otvoreno je do 16. kolovoza.

Foto: Depositphotos/chris77ho
  • 16.814
  • 844
  • 0

Izmjene i dopune Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2024., u javnom su savjetovanju. 

Prema onome što je navelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, njima se u eko shemi 31.04. Uporaba stajskog gnoja na oraničnim površinama detaljnije pojašnjavaju odredbe o vremenskom slijedu izrade analiza tla i stajskog gnoja temeljem kojih se u okviru individualnog savjetovanja izrađuje plan gnojidbe.

Propisana su i detaljna postupanja za slučaj da su korisnici napravili analize tla u godini zahtjeva, ali nakon datuma primjene stajskog gnoja.

Nadalje, u intervenciji 71.01. Plaćanja za područja s prirodnim i ostalim ograničenjima razdoblje za izračun godišnjeg prosječnog broja uvjetnih grla na krškim pašnjacima pomiče se na razdoblje od 1. listopada 2023.  do 1. listopada 2024., umjesto od 1. siječnja 2024. do 31. prosinca 2024. kako bi se ranije mogle obaviti sve provjere i korisnicima isplatiti avans.

"Definiran je i pojam 'pašnog pritiska' koji se prati uzimajući u obzir tri faktora - broj uvjetnih grla, površinu ARKOD parcele i vremensko razdoblje napasivanja", pojašnjavaju na stranici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. 

Ostali ste bez potpore za uporabu stajskog gnoja? Sad je detaljno pojašnjena eko shema 31.04

Također, produljuje se rok za dostavu obrazaca, planova pašarenje i planova hranidbe sa 10. lipnja na 31. prosinca.

Cjelovit Prijedlog pravilnika pročitajte ovdje

Javno savjetovanje otvoreno je do 16. kolovoza.


Tagovi

Javno savjetovanje Pravilnik Izravne potpore IAKS mjere Izmjene


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".