Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državna potpora
  • 15.07.2024. 15:30

Tek 612 od 1.841 korisnika dobilo je potporu kroz mjeru 1 za voćarski sektor, evo zašto

Agencija za plaćanja odgovorila je na nedavni upit predsjednika Odbora za voćarstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

Foto: Depositphotos/atelier211
  • 239
  • 18
  • 0

Isplata za mjeru 1 u sektoru voćarstva je završena te je isplaćena svim podnositeljima zahtjeva koji su zadovoljli sve uvjete propisane Pravilnikom o provedbi programa državne potpore za proizvođače u sektorima voćarstva i ratarstva, odgovor je Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, poslan predsjedniku Odbora za voćarstvo Hrvatske poljoprivredne komore, dr.sc. Željku Bjelišu. 

Poslali upit ministru i ravnatelju APPRRR - gdje su novci i zašto su potpore dobili samo neki?

Konkretno kažu, od 1.841 zaprimljenih zahtjeva, 612 je udovoljilo svim uvjetima te su i isplaćeni. 

Podsjećaju pritom da su prihvatljivi korisnici bili poljoprivrednici koji uzgajaju jabuke, kruške, breskve, nektarine, marelice, trešnje, višnje, šljive, jagode, mandarine i klementine, kupine i maline te ispunjavaju sljedeće uvjete:

  • upisani su u Upisnik poljoprivrednika;
  • imaju evidentirane poljoprivredne površine pod gore navedenim voćnim vrstama u ARKOD sustavu na temelju kojih je podnesen Jedinstveni zahtjev za 2023. godinu;
  • ostvarili su proizvodno vezanu potporu dohotku (PVP) za voće u 2023. godini.

Tako je za 1.180 zahtjeva adminstrativnom kontrolom utvrđeno da ne udovoljavaju uvjetima prihvatljivosti odonsno nisu utvrđene poljoprivredne površine pod prihvatljivim voćnim vrstama u ARKOD sustavu na temelju kojih je podnesen Jedinstveni zahtjev za 2023 i za koji su podnositelji ostvarili PVP za voće u prošloj godini. 

Napominju i da je pravo na proizvodno vezanu potporu dohotku za voće u 2023. ostvarilo 1.034 poljoprivrednika. 

Nadalje, za 30 zahtjeva utvrđeno je da ne zadovoljavaju uvjete jer podnositelji nisu dostavili ili potpuno i/ili ispravno ispunili Izjavu o povezanosti. 

"APPRRR odluke dostavlja putem Agroneta i po dostavi će korisnici moći podnijeti žalbu Ministarstvu poljoprivrede ako smatraju da za to imaju osnove", zaključuje se u odgovoru na pitanje može li Agencija na službenim stranicama objaviti popis svih podnositelja zahtjeva kojima su sredstva isplaćena i onih kojima nisu, a udovoljavaju ili ne udovoljavaju uvjetima natječaja. 


Tagovi

Mjera 1 Državna potpora Sektor voćarstva APPRRR Odgovor


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda