Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 21.10.2023. 11:00

U e-savjetovanju su tri programa potpore za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge

Programi su ukupne vrijednosti osam milijuna eura.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 1.309
  • 63
  • 0

Tri nova programa potpore radi ublažavanja posljedica od afričke svinjske kuge pustilo je Ministarstvo poljoprivrede u javno savjetovanje. 

Riječ je o Nacrtu Programa potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera za suzbijanje zaraze vrijednosti 5 milijuna eura, Nacrtu Programa potpore za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja vrijednosti 2 milijuna eura i Nacrtu Programa državne potpore za ublažavanje gubitaka nastalih u objektima za klanje i preradu svinjskog mesa na području zone ograničenja vrijednosti 1 milijun eura. 

Ističu da će se, s obzirom na žurnost donošenja provesti skraćeno e savjetovanje, za prva dva programa u trajanju od 7, a za treći program u trajanju od 15 dana.

Između ostalog, u Nacrtu Programa potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala, isti se utvrđuje prema broju usmrćenih nazimica i/ili krmača te prema broju usmrćenih tovljenika na gospodarstvu.

Iznos gubitka temeljem broja nazimica i krmača na gospodarstvu utvrđuje se na način da se broj grla množi s jediničnim iznosom od 2,18 eura i brojem dana zabrane držanja svinja na gospodarstvu. Iznos gubitka temeljem broja tovljenika utvrđuje se na način da se broj grla množi iznosom od 0,36 eura i brojem dana zabrane držanja svinja na gospodarstvu.

Jedinični iznosi  od 2,18  eura za nazimice i krmače te 0,36 eura za tovne svinje za utvrđen je temeljem modela kalkulacija u svinjogojstvu Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede, a temeljem prosječnih cijena prasadi na europskom tržištu u trećem kvartalu 2023. godine 

Cjeloviti Nacrt pronađite ovdje

Nacrt prijedloga Programa državne potpore za ublažavanje gubitaka nastalih u objektima za klanje i preradu svinjskog mesa podratzumijeva da se iznos gubitaka u prihvatljivom razdoblju utvrđuje temeljem:

  • evidencije o visini prihoda ostvarenih od obavljanja predmetne gospodarske djelatnosti i prometa po žiro računu za subjekte koji plaćaju poreze i doprinose paušalno,
  • knjige primitaka i izdataka za subjekte koji su obveznici poreza na dohodak,
  • godišnjeg financijskog izvještaja i bruto bilance za subjekte koji su obveznici poreza na dobit.

Cjeloviti Nacrt pronađite ovdje

U okviru Programa potpore za očuvanje proizvodnje prasadi omogućit će se isplata potpore uzgajivačima rasplodnih krmača i nazimica za dio troškova hranidbe u visini od 60 eura mjesečno po grlu krmače/nazimice za razdoblje u kojem se objekti korisnika na kojima se drže nalaze u zoni ograničenja.

Ovaj Nacrt pronađite ovdje

Savjetovanje za programe potpora gospodarstvima i za očuvanje proizvodnje prasadi traje do 27. listopada, a za ublažavanje gubitaka nastalih u objektima za klanje i preradu svinjskog mesa do 4. studenog. 


Tagovi

Afrička svinjska kuga Potpore Suzbijanje posljedica Pomoć uzgajivačima Javno savjetovanje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).