Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Operacija 5.2.1.
  • 29.12.2023. 13:30

U siječnju natječaj za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala

Svrha dodjela potpore je za obnovu poljoprivrednog potencijala narušenog prirodnim nepogodama i katastrofalnim događajima (zlatna žutica) kako bi se osigurao nastavak i održivost poljoprivredne proizvodnje

Foto: Martina Pavlović
  • 11.714
  • 612
  • 0

U pripremi je novi natječaj za tip operacije 5.2.1. "Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala" čija je svrha dodjela potpore za obnovu poljoprivrednog potencijala narušenog prirodnim nepogodama i katastrofalnim događajima (zlatna žutica) kako bi se osigurao nastavak i održivost poljoprivredne proizvodnje.

Kako ističu iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, prihvatljivi projekti ovog natječaja su obnove poljoprivrednog potencijala uslijed prirodnih nepogoda/katastrofalnih događaja koji su nastali od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. 

Dakle, putem njega se ne dodjeljuje potpora za obnovu poljoprivrednog potencijala narušenog potresom 22. ožujka 2020. godine i potresima od 28. prosinca 2020. 

Što ulazi u prihvatljive troškove?

Isto tako, prihvatljiva su ulaganja u kojima uništenje poljoprivrednog potencijala korisnika iznosi najmanje 30 posto, a prihvatljivi troškovi se odnose na investicije povezane sa sanacijom poljoprivrednog zemljišta, građenje/rekonstrukcija/opremanje gospodarskih objekata i pripadajuće infrastrukture za poljoprivrednu proizvodnju, nabavu strojeva, mehanizacije i opreme, nabavu domaćih životinja, kupnju i sadnju sadnica višegodišnjeg nasada/bilja, označavanje ulaganja sufinanciranih iz proračuna Europske unije, ali ne više od 100 eura u kunskoj protuvrijednosti, kupnju poljoprivrednog zemljišta, ali ne više od 10 posto vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova projekta i analiza tla.

Dodjeljivat će se, naglašavaju, na temelju stvarnih troškova temeljem računa ili drugih dokumenata koji dokazuju da su troškovi plaćeni, u iznosu do 100 posto vrijednosti prihvatljivih troškova. Iz Agencije ističu kako očekivani iznos raspoloživih sredstava javne potpore iznosi pet milijuna eura.

Raspisivanje natječaja predviđeno je u siječnju 2023. godine, a podnošenje zahtjeva za potporu u AGRONET-u u veljači 2024. godine. Više informacija bit će dostupno uskoro na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede i APPRRR-a. 


Tagovi

Prirodne nepogode Zlatna žutica Obnova poljoprivrednog zemljišta Operacija 5.2.1. Novi natječaj Sanacija zemljišta


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.