Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 13.02.2024. 08:55

Veljača je, gdje smo s isplatama potpora?

Više od 108 tisuća gospodarstava podnijelo je Jedinstveni zahtjev za izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjere ruralnog razvoja za 2023.

Foto: Depositphoto/gpointstudio
  • 35.850
  • 1.823
  • 0

"U predujmu je isplaćeno oko 90 posto potpora za površine, a ostale isplate će se nakon odobrenja isplaćivati kontinurano u zakonskom roku", kratak je odgovor Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na naš upit kada kreću isplate potpora s obzirom na niz vaših pitanja koje smo dobili jer obično je sredina veljače vrijeme kada ih se očekuje na računu. 

Konkretnija s datumom nije ni Uprava za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju koja je objavila da je dio za izravna plaćanja isplaćen avansno u studenom prošle godine i to za intervencije 21.01. Osnovnu potporu dohotku za održivost, 26.01. Dodatnu preraspodijeljenu potporu dohotku za održivost i 30.01. Dodatnu potporu dohotku za mlade.

Isplate prema dinamici obrade 

Kažu, do veljače ove godine isplaćeno je još gotovo 80 milijuna eura za navedene tri intervencije i za eko shemu 31.03. Intenzivirana raznolikost usjeva – što sveukupno iznosi gotovo 213,9 milijuna eura.

"Preostali iznos za isplatu intervencija izravnih plaćanja će se isplaćivati prema dinamici obrade zahtjeva do kraja lipnja 2024.", objavili su nakon sjednice Odbora za praćenje provedbe Strateškog plana ZPP RH 2023. – 2027.

APPRRR objavila za koje intervencije, kada i koliko ide isplata predujma

Prema podacima koje su iznijeli, više od 108 tisuća gospodarstava podnijelo je Jedinstveni zahtjev za izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjere ruralnog razvoja za 2023., dok je podnošenje za ovu godinu planirano od 4. ožujka 2024. 

Ujedno, prvi puta su u godini podnošenja zahtjeva isplaćene IAKS mjere i to za intervenciju 71.01 Plaćanja za područja s prirodnim i ostalim ograničenjima (24,1 milijuna eura), što je gotovo 18% od ukupne planirane godišnje omotnice za IAKS mjere ruralnog razvoja.

Nova eko shema 

Napominju i da je ove godine, u odnosu na 2023. uvedena nova eko shema, intervencija 31.08. Primjena ekoloških gnojiva u trajnim nasadima.

Riječ je o primjeni ekoloških gnojiva u trajnim nasadima, a odnosi se na izostanak uporabe sintetskih mineralnih primjenom isključivo organskih gnojiva i/ili gnojiva i poboljšivača tla, dozvoljenih u ekološkoj proizvodnji, sve s ciljem smanjenja negativnog utjecaja poljoprivrede na okoliš.

Objavljen je Indikativni plan objave natječaja za 2024.

Iz Uprave su naveli i da su isplate u financijskoj 2023. izvršene jedino za sektor pčelarstva – ukupno je isplaćeno 3,77 mil. EUR. Kumulativno gledano, ukupna alokacija za intervencije u sektoru pčelarstva je iskorištena 100%, stoji u objavi. .


Tagovi

Potpore Izravna plaćanja Isplata APPRRR Uprava za potpore poljoprivrednici IAKS


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).