Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dodjela ugovora
  • 21.08.2023. 16:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Vučković: Bude li potrebno, osigurat ćemo dodatna sredstva svinjogojcima

Zbog afričke svinjske kuge pred bankrotom je više stotina OPG-ova. Ministrica poljoprivrede kaže da će se osigurati dodatna sredstva ako postojeća ne budu dovoljna.

Foto: Lovro Domitrovic/Pixsell
  • 2.734
  • 234
  • 0

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je danas da su do sada osigurana sredstva za proizvođače kojima su svinje eutanazirane zbog afričke svinjske kuge dostatna.

Upitana o informaciji da je zbog cijele situacije više od 400 OPG-ova pred bankrotom te što im može poručiti, ponovila je da ako sredstva ne budu dovoljna da će se pronaći način kako da se ona povećaju. 

Podsjetila je da je dosad usvojen jedan program potpore proizvođačima, vrijedan 7,5 milijuna eura, a prema tržišnim cijenama, on je za sada dovoljan. No, Vučković je poručila da ako će za tu namjenu, to jest za obeštećenje proizvođača kojima su po naredbi životinje eutanazirane, biti potrebno još sredstava, ona će biti osigurana, objavljeno je na stranicama Vlade Republike Hrvatske.

"Nakon naših programa otprilike je na klanje otpremljeno blizu devet tisuća životinja u posljednjih deset dana. Nadamo se da će to ići i u slijedećim danima", rekla je Vučković.

Istaknula je da je primarna zadaća suzbiti bolest, no kako se paralelno vodi i briga o proizvođačima. Tako su prvi na redu bili oni kojima su životinje eutanazirane, a slijede oni kojima su životinje zdrave, ali im treba olakšati prometovanje u ograničenim zonama. Kako piše hina, najavila je i program oporavka cijelog područja, s "kompletom mjera".

Dodijeljeni ugovori vrijedni 1,85 milijuna eura

Ministrica je to izjavila na današnjoj dodjeli ugovora u okviru Programa dodjele potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja.

Potpore je dobilo 33 korisnika (Foto: FB/Marija Vučković)

"Zadovoljstvo mi je danas uručiti potpore za 33 korisnika u vrijednosti od 1,85 milijuna eura. Riječ je o Programu vrijednom gotovo 4 milijuna eura", izjavila je ministrica. Danas su, kaže, na temelju prvog raspisanog Javnog natječaja dodijelili sredstva u najvećoj mjeri za proizvodnu tehnologiju i postrojenja, ali i dva ulaganja u proizvodno-poslovni objekt te jedno ulaganje u informacijsku i komunikacijsku tehnologiju.

Započelo podnošenje prijava za novi natječaj

Istaknula je i to kako je Ministarstvo poljoprivrede ovog mjeseca objavilo i drugi javni natječaj za dodjelu preostalih bespovratnih sredstava, ukupne vrijednosti 2,1 milijun eura, čiji rok za podnošenje prijava počinje upravo danas.

Prerada drva i proizvodnja namještaja od strateške su važnosti za nacionalno gospodarstvo, što potvrđuje podatak o udjelu od 12 posto u ukupnom zapošljavanju prerađivačke industrije i 8 posto u ukupnom prihodu prerađivačke industrije Republike Hrvatske, dok sa 7 posto sudjeluju u ukupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni, navode iz Ministarstva u priopćenju.

Dodijeljeni su ugovori vrijedni 1,85 milijuna eura 

"Ministarstvo kontinuirano dodjeljuje bespovratna namjenska sredstva za poticanje ulaganja poduzetnika koji obavljaju ove djelatnosti pa je tako do danas dodijelilo ukupno 25,45 milijuna eura potpore za 388 ulaganja", kazala je Vučković.

U odnosu na ukupnu vrijednost šumskih mjera, na mjeru 8.6.2. Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u predindustrijskoj preradi drva odnosi se 21,6 milijuna eura.

"Nacionalnim Strateškim planom Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. - 2027., vrijednim gotovo 3,8 milijardi eura, za istu mjeru predvidjeli smo otprilike 26 milijuna eura, pri čemu se prvi natječaj očekuje najkasnije u prvom tromjesečju 2024. godine", zaključila je resorna ministrica.


Tagovi

Marija Vučković Afrička sivnjska kuga Dodjela ugovora Potpore


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.