Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvoprerađivačka industrija
  • 11.02.2021. 15:10

Za drvoprerađivače s potresa pogođenih područja osigurano 10 milijuna kuna

Na ovom području nalazi se više od 150 poduzetnika koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja, a zapošljavaju više od 2.400 osoba.

Foto: Bigstock/Kletr
  • 99
  • 124
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede dodjeljivat će bespovratne potpore prerađivačkima drva i proizvođačima namještaja na potresom pogođenom području za sanaciju štete na proizvodnim kapacitetima i to u ukupnom iznosu od 10 milijuna kuna, odlučeno je na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 11. veljače 2021. godine. 

Kako su priopćili, u okviru ovoga Programa dodjeljivat će se potpore za ulaganja u sanaciju šteta od potresa na proizvodno-poslovnom objektu, proizvodnoj tehnologiji i opremi te informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji.

Time će se (su)financirati troškovi popravka oštećenog stroja ili po potrebi kupovina novog stroja za istu namjenu, obnova oštećenog objekta ili izgradnja novoga za istu namjenu, sanacija štete na infrastrukturi u tvorničkom krugu kao i ishođenje Nalaza i mišljenja vještaka.

Više od 150 poduzetnika

Prihvatljivi korisnici su isključivo mikro, mali, srednji i veliki poduzetnici (trgovačka društva i obrti) registrirane djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja s aktivnom proizvodnjom na području pogođenom potresom koji su imali štetu kao posljedica potresa. Intenzitet potpore je 100% od ukupno prihvatljivih troškova, uz najviši iznos potpore do 1,4 milijuna kuna. 

Iz Ministarstva objašnjavaju da se na ovom području nalazi više od 150 poduzetnika koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja, a zapošljavaju više od 2.400 osoba.

Također, ovaj sektor ima značajnu gospodarsku i socijalnu dimenziju u slabije razvijenim područjima gdje je najčešće jedina djelatnost i jedini izvor zapošljavanja s udjelom od 11% ukupno zaposlenih u prerađivačkoj industriji, kroz izvoznu orijentiranost s udjelom od 7% u ukupnom izvozu i kroz svoj udjel od 7% u ukupnom prihodu prerađivačke industrije Hrvatske.

"Prerada drva jedna je od najvažnijih djelatnosti na potresom pogođenim područjima i poduprijet ćemo nastavak proizvodnje“, poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Drvoprerađivačka industrija Potpore Potres Šteta


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.