Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 24.11.2023. 12:00

Za prasad i narušen poljoprivredni potencijal 7 milijuna eura

Dva programa potpore svinjogojstvu na jučerašnjoj sjednici donijela je Vlada RH.

Foto: Depositphotos/Patarapong
  • 1.358
  • 143
  • 0

Vlada Republike Hrvatske je na jučerašnjoj sjednici donijela dva programa potpore sektoru svinjogojstva koja su nedavno bila u javnom savjetovanju. Riječ je, kažu, o Programu potpore za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja zbog izbijanja afričke svinjske kuge i Programu potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera suzbijanja ukupno vrijedna 7 milijuna eura.

"Navedena dva programa odnose se na revitalizaciju gospodarstva i očuvanje aktivnosti proizvođača koji trpe posljedice zbog afričke svinjske kuge", objavili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

Za prasad 2 milijuna eura

Programom potpore za očuvanje proizvodnje prasadi na području zone ograničenja namjerava se, kažu, pružiti financijska pomoć uzgajivačima rasplodnih svinja, nadoknaditi povećane troškove držanja uzrokovane otežanim prometovanjem živih svinja te povećanim troškovima hranidbe sukladno zahtjevima brojnih proizvođača.

Prihvatljivi korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća koja drže rasplodne svinje i upisani su u odgovarajuće upisnike i registre. Potpore se isplaćuju uzgajivačima rasplodnih svinja za dio troškova hranidbe u visini od 60 eura mjesečno po grlu. Vrijednost programa iznosi 2 milijuna eura.

Za narušeni proizvodni potencijal 5 milijuna eura

Program potpore gospodarstvima zbog narušenog proizvodnog potencijala uslijed provedbe naređenih mjera suzbijanja vrijedan je 5 milijuna eura te su prihvatljivi korisnici također mikro, mala i srednja poduzeća koja uzgajaju rasplodne svinje i /ili tovne svinje i upisani su u odgovarajuće registre.

Iznos gubitka koji se namjerava nadoknaditi temeljem broja rasplodnih svinja na gospodarstvu utvrđuje se na način da se broj grla množi sa jediničnim iznosom od 2,18 eura i brojem dana nemogućnosti držanja svinja, dok se iznos gubitka temeljem broja tovljenika na gospodarstvu utvrđuje na način da se broj grla množi iznosom od 0,36 eura i brojem dana nemogućnosti držanja svinja. Vrijednost programa iznosi 5 milijuna eura.

U savjetovanju programi potpore za prasad i narušen proizvodni potencijal

Također, na sjednici Vlade u prvo čitanje Hrvatskom saboru upućen je Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akvakulturi (EU). "Njime se utvrđuje provedba zajedničke ribarstvene politike EU, utvrđuju se nacionalni ciljevi razvoja akvakulture, nadležna tijela za provedbu potpore, uređenje tržišta, nadzor i kontrola kao i druga važna pitanja za sektor akvakulture", pojasnili su iz Ministarstva.

U odnosu na važeći zakon, novine i dorade koje se predlažu ovim prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akvakulturi, ističu, odnose se na daljnje unaprjeđenje hrvatskog regulatornog okvira za razvoj ovog sektora sukladno novim strateškim smjernicama Europske komisije za održiviju i konkurentniju akvakulturu za razdoblje do 2030. godine.


Tagovi

Programi potpore Prasad Narušen proizvodni potencijal Vlada RH Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U očekivanju svježeg mlijeka... #RuralFoto #životinje