Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 22.10.2023. 09:00

Za unaprjeđenje uzgoja ovaca i koza 996.000 eura

U javnu je raspravu pušten nacrt prijedloga Programa potpore za unaprjeđenje uzgoja ovaca i koza za razdoblje od 2024. do 2026. godine.

Foto: Maja Celing Celić
  • 2.287
  • 187
  • 0

Nacrt prijedloga Programa potpore za unaprjeđenje uzgoja ovaca i koza za razdoblje od 2024. do 2026. godine, pušten je u javno savjetovanje.

Za njegovu provedbu osigurana su financijska sredstva u Državnom proračunu za 2024. godinu i projekcijama za 2025. i 2026. u iznosu od 332.000 eura godišnje, na stavci izvanredne mjere pomoći u poljoprivredi, odnosno 996.000 eura u trogodišnjem razdoblju.

Prihvatljivi korisnici

"On predstavlja dokument u kojem je predstavljen cilj i mjere programa koje će osigurati jačanje i konkurentnost uzgoja ovaca i koza u Republici Hrvatskoj", navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Naime, cilj mu je pružiti financijsku potporu uzgajivačima uključenima u provedbu uzgojnih programa uzgoja ovih životinja nadoknadom dijela troškova proizvodnje.

Njegovom provedbom želi se povećati broj uzgojno valjanih grla ovaca i koza, povećati proizvodnost u populacijama ovaca i koza, potaknuti konkurentnost ovčarske i kozarske proizvodnje, osigurati likvidnost poljoprivrednih gospodarstava te poboljšati status poljoprivrednika u vrijednosnom lancu.

Prihvatljivi korisnici su poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji sudjeluju u provedbi uzgojnih programa određene pasmine ovaca i/ili koza.

Koja su grla prihvatljiva?

Za potporu su prihvatljiva ženska grla mesnih i/ili kombiniranih pasmina ovaca (creska ovca, dubrovačka ovca - ruda, lička pramenka, dalmatinska pramenka, travnička pramenka, rapska ovca, cigaja, merinolandschaf, suffolk, romanovska ovca, solčavsko-jezerska ovca, ile de france, krčka ovca, clun forest, kamerunska ovca, berrichon du cher, dorper) i koza (burska koza, murciano-granadina, istarska koza, hrvatska bijela koza, hrvatska šarena koza) koja:

  • sudjeluju u provedbi pasminskih uzgojnih programa, a što se dokazuje upisom grla u pasminske matične knjige
  • se na dan 1. listopada tekuće godine u kojoj se podnosi zahtjev za potporu nalaze na gospodarstvu i stara su najmanje 12 mjeseci
  • moraju imati prijavljeno janjenje/jarenje u JRDŽ u 12 mjeseci koji prethode datumu 1. listopada tekuće godine u kojoj se podnosi zahtjev za potporom

Za potporu su prihvatljiva ženska grla mliječnih i/ili kombiniranih pasmina ovaca (paška ovca, istarska ovca, istočnofrizijska ovca, lacaune) i koza (alpina i sanska koza) koja:

  • sudjeluju u provedbi uzgojnih programa uzgoja ovaca i/ili koza, a što se dokazuje upisom grla u pasminske matične knjige
  • se na dan 1. listopada godine u kojoj se podnosi zahtjev za potporu nalaze na gospodarstvu i stara su najmanje 12 mjeseci
  • moraju imati prijavljeno janjenje/jarenje u JRDŽ u 12 mjeseci koji prethode datumu 1. listopada godine u kojoj se podnosi zahtjev za potporu

Od ukupnog broja prihvatljivih grla mliječnih i/ili kombiniranih pasmina ovaca i koza, na dan 1. listopada godine u kojoj se podnosi zahtjev za potporom, mora biti najmanje 70 posto grla koja sudjeluju u kontroli mliječnosti.

Za potporu su prihvatljiva muška grla , odnosno uzgojno valjani ovnovi i jarčevi, koji:

  • su testirani i pozitivno ocijenjeni na vlastiti rast i razvoj
  • sudjeluju u provedbi uzgojnih programa uzgoja ovaca i/ili koza određene pasmine, a što se dokazuje upisom u pasminske matične knjige
  • se nalaze na gospodarstvu korisnika na dan 01. listopada u godini
  • podnošenja zahtjeva za potporu

Jedinični iznos potpore po grlu utvrđuje se temeljem ukupnog broja prihvatljivih grla za potporu i visine sredstava predviđenih Programom. Jedinični iznos potpore ne može biti veći od 17 eura po prihvatljivom uzgojno valjanom grlu ovaca ili koza.

Više informacija pronađite ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 19. studenoga 2023., napominju iz Ministarstva poljoprivrede.


Tagovi

Javno savjetovanje Uzgoj ovaca Uzgoj koza Unaprjeđenje uzgoja Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje