Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Objavljen Pravilnik
  • 09.09.2024. 09:00

Zamjena za mjeru 13: Objavljen pravilnik o kompenzacijskoj potpori depopuliranim područjima

Osigurat će se kompenzacijsko plaćanje u 2024. godini radi nadoknade gubitka dohotka. Provjerite rok prijave.

Foto: Maja Celing Celić
  • 7.040
  • 419
  • 0

Objavljen je Pravilnik o provedbi Programa kompenzacijske mjere potpore depopuliranim područjima za 2024. godinu, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Ističu kako mu je cilj poljoprivrednicima u područjima koja su do 2023. bila u statusu područja s prirodnim ili ostalim posebnim ograničenjima u skladu s Pravilnikom o određivanju područja s prirodnim ili ostalim posebnim ograničenjima, a taj su status izgubile, osigurati kompenzacijsko plaćanje u 2024. radi nadoknade gubitka dohotka.

"Za provedbu Programa osigurana su sredstva u iznosu od 4 milijuna eura", poručili su.

Pojašnjavaju kako su prihvatljivi korisnici za potporu fizičke ili pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji moraju ispunjavati sljedeće uvjete: za 2022. ostvarili su potporu u okviru mjere 13 Plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima za podmjeru 13.2. Plaćanja u područjima sa značajnim prirodnim ograničenjima ili su za te površine ostvarili potporu za 2023. za Osnovno plaćanje, za poljoprivredne površine koje se nalaze na području JLS-a iz Priloga 1. ovoga Pravilnika, a koje su od 2023. izgubile status područja s ograničenjima.

Poljoprivrednici iz 58 općina i gradova ostat će bez dodatne potpore po hektaru

Također, da su u 2023 za prihvatljive površine podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu u skladu s propisom kojim se uređuje provedba izravne potpore i IAKS mjera ruralnog razvoja te da su lani imali status aktivnog poljoprivrednika.

Zahtjev predajte do 12. listopada

Korisnici kompenzacijske mjere trebaju u roku 30 dana od dana stupanja na snagu Pravilnika podnijeti zahtjev za potporu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju putem AGRONET-a od 12. rujna do 12. listopada 2024.

Detaljni uvjeti provedbe Programa dostupni su ovdje.

Potpora se dodjeljuje po prihvatljivom hektaru poljoprivredne površine koja se nalazi na području JLS koje su od 2023. godine izgubile status područja s ograničenjima, za koju je korisnik podnio Jedinstveni zahtjev u 2023. godini na koju se s obzirom na veličinu prihvatljive površine primjenjuju sljedeće stope smanjenja (degresivna stopa) i jedinični iznosi potpore:

ZPO (značajna prirodna ograničenja):

  • bez degresivnosti do 20 ha (132 EUR/ha)
  • 20 - 50 ha degresivnost 50 % (66 EUR/ha)
  • 50 - 100 ha degresivnost 85 % (19,8 EUR/ha)
  • preko 100 ha degresivnost 90 % (13,2 EUR/ha)

PPO (posebna prirodna ograničenja):

  • bez degresivnosti do 50 ha (79 EUR/ha)
  • 50 - 100 ha degresivnost 50 % (39,5 EUR/ha)
  • preko 100 ha degresivnost 90 % (7,9 EUR/ha)

Kažu i da će se temeljem osigurane godišnje alokacije sredstava u Državnom proračunu za provedbu ovoga Programa konačni iznos potpore za svakog korisnika linearno umanjiti.

Ostaju bez dodatne potpore: Po kojem ključu su mijenjana područja s ograničenjima?

Visina odobrene potpore u godini podnošenja zahtjeva za potporu iz ovoga Programa ne može biti manja od 100 eura niti veća od 20.000 eura, poručili su.


Tagovi

Nadoknada gubitka dohotka Depopulirana područja Ministarstvo poljoprivrede Mjera 13


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.