Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • APPRRR
  • 04.08.2023. 09:00

Zbog oluje i afričke svinjske kuge ne možete ispuniti obveze vezano za potpore? Evo što će biti

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je pojašnjenja o pravu na potporu u slučaju više sile ili izvanrednih okolnosti.

Foto: Karolina Rastija
  • 15.783
  • 801
  • 1

Svi korisnici potpora kojima se isplaćuju na osnovi Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2023., a koji uslijed više sile ili izvanrednih okolnosti ne mogu ispunjavati kriterije prihvatljivosti ili svoje obveze, zadržavaju pravo na potporu vezanu uz površinu ili životinje koje su prihvatljive u trenutku djelovanja više sile ili izvanrednih okolnosti, objavila je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. 

Naglašavaju kako je u tom slučaju korisnik ili njegov ovlaštenik dužan u pisanom obliku na Obrascu 4. i/ili 5. Priloga 3. Pravilnika, uz prilaganje odgovarajućih dokaza, izvijestiti Agenciju u roku od 15 radnih dana od trenutka kada to može učiniti u skladu s člankom 240. stavkom 5. Pravilnika.

Pravilnik o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2023. godinu možete preuzeti ovdje

APPRRR objašnjava i da korisnici ne-IAKS mjera ruralnog razvoja (M3, M4, M5, M6, M7, M8, M9, M16, M19) mogu zatražiti produženje roka (na rok ne kasniji od 30. lipnja 2025. godine) za ispunjenje obveza preuzetih ugovorom o financiranju ili aktom kojim se dodjeljuje potpora.

"Zahtjev za produženjem mora podnijeti Agenciji prije isteka roka za koji traži produženje", stoji u objavi uz dodatak da mora obrazložiti zahtjev i priložiti odgovarajuće dokaze (geotagirane fotografije, račune, dokaze plaćanja i sl.) kojima potkrjepljuje zahtjev i dokazuje status provedbe projekta.

Ujedno, korisnici potpora u jedinicama lokalne samouprave koje su proglasile elementarnu nepogodu imaju mogućnost korištenja potpore za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala te obavijest za tip operacije 5.2.1. "Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala". 

Ističu i da se ova uputa za korisnike koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu za 2023. godinu te korisnike ne-IAKS mjera ruralnog razvoja odnosi i na one s područja pojave afričke svinjske kuge.


Tagovi

APPRRR Potpore Jeidnstveni zahtjev Viša sila Izvanredne okolnosti


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).