Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vunaste uši
  • 12.09.2024. 07:30

Brašnaste uši: Koje biljke napadaju i kako ih se riješiti?

Napadaju širok spektar biljaka, a posebno su sklone onima koje se nalaze u toplim i suhim uvjetima, posebno u zatvorenom prostoru

Foto: Shutterstock/ViktoriaIvanets
  • 207
  • 12
  • 0

Vunasta ili brašnasta uš vrlo je prepoznatljiv štetnik. Bijele su ili sivkaste boje te prekrivene voštanom, brašnastom tvari koja im daje pahuljast izgled. To ih štiti od vanjskih uvjeta i djelomično od predatora.

Koje biljke napadaju?

Ispuštaju ljepljivu tekućinu, poznatu kao medna rosa, koja često privlači gljivice čađavice, zbog čega biljka bude presvučena crnim naslagama.

Napadaju širok spektar biljaka, a posebno su sklone onima koje se nalaze u toplim i suhim uvjetima, posebno u zatvorenom prostoru. Najpoznatije su limunov crvac (Planococcus citri), dugorepa (Pseudococcus longispinus) te američka vunasta uš (Phenacoccus solenopsis). 
 
Najčešće su pogođene sobne biljke kao što je fikus, flamingov cvijet (anturij), šeflera, brazilski jasmin, kroton, kaktusi i sukulenti. Također, napada vinovu lozu, citruse, breskve, jabuke i smokve. Od ukrasnih tu su ruže, begonije, hibiskus, oleandar, lovor, rododendron, ali i povrće kao što su rajčica, krastavci i paprike. 

One sišu biljne sokove i ispuštaju mednu rosu koja pogoduje rastu gljivica te slabi biljke. 

Koje korake poduzeti? 

Ako je riječ o sobnoj biljci, prvo što trebate učiniti je izolirati ju od drugih kako bi spriječili širenje. 

Ručno uklonite koliko je moguće uši. Koristite pamučnu krpicu, maramicu ili štapiće natopljene u alkohol koji ih brzo ubija i rastapa njihov zaštitni sloj voska. 

Biljku operite otopinom blagog sapuna i vode. Pomiješajte 1 žličicu sapuna s 1 litrom vode i prskajte zahvaćene dijelove biljke. Ostavite nekoliko sati, a zatim isperite čistom vodom. Također možete koristiti insekticidno ulje poput neemovog. Njega možete prskati direktno na zaražene dijelove prema uputama na proizvodu.

Povećanje vlažnosti oko biljke može pomoći u sprječavanju daljnjeg širenja. Koristite ovlaživač zraka ili redovito prskajte vodom.

Ako uzgajate biljke na otvorenom, možete uvesti prirodne predatore poput bubamara, parazitskih osica ili zlatooka koje se hrane vunastim ušima.

Što možemo učiniti kako bi privukli korisne kukce?

Ako je zaraza velika i druge metode ne djeluju, možete koristiti sistemske insekticide koji djeluju unutar biljke. Pazite da koristite ekološki prihvatljive proizvode, osobito za sobne biljke.

Nakon tretmana, redovito pregledavajte biljku kako biste uočili bilo kakve nove znakove zaraze i ponovite postupak ako je potrebno.

Ako su određeni dijelovi biljke jako oštećeni, možda ih je najbolje odrezati i baciti, kako bi se spriječilo daljnje širenje štetočina.


Tagovi

Vunaste uši Brašnaste uši Bijele bube Pahuljaste bube Štetnik Medna rosa Sobne biljke Uklanjanje Špricanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove ovce nisu samo stoka ili dio tradicije, one su dio i ponos naše obiteljske priče. #ruralfoto #životinje