Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • InoFood Dalmatia
  • 22.06.2024. 10:30
  • Splitsko-dalmatinska, Trilj

Dalmacija mora iskoristiti ogroman potencijal za uzgoj ljekovitog bilja

Uz pomoć prvog uređaja u Hrvatskoj za ekstrahiranje kojeg posjeduje Centar kompetencija iz Trilja CEKOM-a 3LJ, prihod proizvođačima se može povećati do čak sedam puta, zaključilo se na konferenciji InoFood Dalmatia 2024 održanoj u Trilju.

Foto: CEKOM 3LJ
  • 410
  • 85
  • 0

"Dalmacija ima ogroman gospodarski i razvojni potencijal u uzgoju i preradi ljekovitog medicinskog i začinskog bilja, a uz pomoć prvog u Hrvatskoj uređaja za ekstrahiranje kojeg posjeduje Centar kompetencija iz Trilja CEKOM-a 3LJ, prihod proizvođačima se može povećati do čak sedam puta", rečeno je na konferenciji umrežavanja za inovacije na području proizvodnje hrane InoFood Dalmatia 2024 održanoj u Trilju.

Cilj održavanja, priopćili su, bio je povećanje svijesti o važnosti proizvodnje hrane na području Splitsko-dalmatinske županije usklađene s najnovijim trendovima i znanstvenim postignućima, a temeljeno na tradicionalnim i prepoznatljivim artiklima, te uspostavljanja dijaloga i suradnje između znanstveno-istraživačkog i poslovnog sektora.

"Što se tiče CO2 ekstraktora, on je jedini u Hrvatskoj i treći u jugoistočnoj Europi. Do sada smo odradili ekstrakcije lavande, kadulje i sl., a čeka nas ekstrakcija kamilice s poduzetnikom iz Šestanovca", rekla je ravnateljica Ustanove CEKOM 3LJ, Jelena Ružić. Uređaj je, dodaje, velikih kapaciteta i može pridonijeti boljoj kvaliteti finalizacije proizvoda od ljekovitog bilja.

Jedan od najsofisticiranijih uređaja za ekstrakciju

Prema riječima Danice Ramljak iz Mediteranskog instituta za istraživanje života (MedILS), tu je posebno važno da CEKOM 3LJ, Sveučilište u Splitu sa svojim sastavnicama i MedILS koji je odnedavna postao dio splitskog sveučilišta, predstavljaju institucijsku harmoniju koja može omogućiti da se u Dalmaciji pokrenu ozbiljna znanstvena istraživanja na temu iskoristivosti ljekovitog bilja, stoji u priopćenju.

"Važno je da Splitsko-dalmatinska županija i svi gradovi u Dalmaciji pokrenu promociju da poljoprivrednici koji mogu uzgajati ljekovito bilje shvate koliko je to važno i isplativo", istaknula je Ramljak.

"Uvijek sam bio za nove ideje, a osim toga, to godi i našim pčelama. S CEKOM-om se nadam da ćemo i ubuduće naći zajednički interes te planiramo koristiti njihov ekstraktor i sušaru", rekao je Denis Rubić iz tvrtke Terra Marascae koja ima oko 2,5 tisuće sadnica višnje i značajne nasade ljekovitog bilja. Primarno to rade, kaže, za svoje proizvode kao što su sokovi, džem, ocat ili rakije od maraske., a planiraju i tri nova proizvoda koji još kao takvi ne postoje na tržištu, rekao je.

Da će kvalitetno ljekovito i aromatično bilje na području Dalmacije provedbom ovoga projekta biti inkorporirano u veliki broj farmaceutskih i prehrambenih proizvoda s obzirom da CEKOM 3LJ posjeduje jedan od najsofisticiranijih uređaja današnjice za ekstrakciju - superkritičnim ugljičnim dioksidom, rekao je doc.dr.sc. Krunoslav Aladić s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku.


Fotoprilog


Tagovi

InoFood Dalmatia Konferencija Ljekovito i začinsko bilje CEKOM 3LJ Jelena Ružić Ekstrakcija


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje