Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito bilje
  • 05.08.2023. 09:00

Divizma štetna za stoku, ljekovita za ljude - kako je iskoristiti?

Stoka je zaobilazi na livadi, ali je svoju primjenu našla u borbi protiv kašlja, promuklosti, prehlade, reume i kod pretjeranog znojenja.

Foto: Danijela Plavšić
  • 3.983
  • 209
  • 0

Pamtim djedove riječi kako je divizma štetna za stoku i da je prilikom kupljenja sijena odbacujem. Dobro mi je ostala u pamćenju i slika gdje je stoka ovu biljku prirodno zaobilazila prilikom ispaše, na livadi su stršale uspravno izdignute divizme kao žuti svijećnjaci. 

Stoje i danas u Karauli u Turbetu kod Travnika, rodnom mjestu moje majke, koje sam nedavno, nakon 30 godina posjetila i ono mi je i vratilo slike s početka ovog teksta. No, prenosim i da ona ima dobru stranu - ljekovitost za ljudski organizam.

Oko 250 vrsta

Divizma, svijećnjak, kraljevska svijeća ili divlji duhan, vučji rep, lat. Verbascum thapsus, ima oko 250 vrsta. To je dvogodišnja biljka čija stabljika može dostići visinu od 1,5 do dva metra, izrazito je uspravna nerazgranata i pokrivena gustim dlačicama, koje su i glavni razlog što je stoka izbjegava. Prve godine se razvije samo prizemna rozeta, a druge i stabljika.

Listovi su također obrasli gustim dlačicama s obje strane. Cvjetovi se nalaze na vrhu, skupljeni u cvat. Obično su žute boje, a magu biti i bijeIi i ljubičasti.

Kako napraviti fungicid i gnojivo od divizme?

Biljka cvijeta tijekom cijelog ljeta. Raste na sunčanim livadama, kamenitim brežuljcima i na kamenitom zemljištu. Medonosna je i pčele je rado posjećuju. Za lijek se prikupljaju listovi i cvjetovi u vrijeme cvjetanja.

Ljekovita svojstva

Svoju primjenu je našla u borbi protiv kašlja, promuklosti, prehlade, reume i kod pretjeranog znojenja. Vrlo je dobra kod plućnih bolesti, zatim bolesti jetre, kašlja, hemoroida, može pomoći u smanjenju kolesterola i triglicerida. Dobra je za masažu protiv reume i protiv hemoroida. Također, ima veliki antibakterijski potencijal.

Upotrebljava se kao čaj koji se pravi od 8 do 10 g cvijeta prelivenog s ključalom vodom i pije dva puta dnevno po jedna šalica. Može se cvijet preliti i ključalim mlijekom.  Za obloge kuhati 2 minute cvijet divizme u miljeku. Čaj je potrebno procijediti kroz gusto sito ili tkaninu zbog dlačica koje se nalaze i na cvijetu.

Od ove biljke se može praviti ulje koje se priprema tako što se listovi narežu te napune do pola boce, zatim se doda ekstradjevičansko maslinovo ulje i ostavi na suncu 40 dana. Tinktura od ovog ljekovitog bilja se pravi tako što se 50 g cvijeta  stavi u pola litre alkohola ili rakije i ostavi dva tjedna. Tako pripremljenu utrljati na bolna mjesta.


Tagovi

Divizma Ljekovito bilje Kraljevska svijeća Čaj od divizme Tinkture Priprema ulja od divizme


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje