Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvjetne lukovice
  • 16.11.2023. 07:30

Grozdasti zumbul se može uzgajati i na prozorskoj dasci

Cvatnju potiče sobna temperatura, oko 20ºC. Nakon nicanja procvjetat će za dva do tri tjedna.

Foto: Depositphoto/Shebeko
  • 1.475
  • 117
  • 0

Muscari, grozdasti zumbuli ili presličice cvjetaju u proljeće, a izuzetno su cijenjeni zbog svojih cvjetova koji mogu biti plavi, ljubičasti, žuti ili bijeli. Popularni su jer su nezahtjevni i lako se uzgajaju.

Vole sunce

Kako bi uživali u njima, odaberite osunčana mjesta. Dobro podnose polusjenu. Zemljište treba biti bogato organskom tvari i drenirano, jer nikako ne vole stagnaciju vode te počnu truliti. Sade se tijekom jeseni na razmak do 10 cm, a dubina sadnje je do 8 cm. Ako želite da što prije procvate, lukovice blago utisnite u supstrat i ostavite nepokriven vršni dio. U slučaju da se radi o siromašnom zemljištu, potrebno ga je pognojiti kako bi biljke obilno cvale.

Odlično raste u podnožju drveća i grmlja. Nakon sadnje sam se širi i zauzima okolno područje.

Nakon procvjetavanja nadzemni dio se suši, a lukovice ostaju u zemlji. Može se uzgajati na otvorenom, gredicama, ali i u posudama na balkonima i terasama ili unutrašnjem prostoru.

Uljepšava zimske praznike

Lukovice dobro podnose zimsku hladnoću i nije ih potrebno dodatno štiti ili iskopavati i čuvati. Krajem zime na otvorenom se prihranjuje organskim gnojivima, a tijekom cvatnje se prihranjuje na svakih dvadeset dana specijaliziranim gnojivima. Takva briga produžava razdoblje cvatnje, a lukovce su veće i jače. Kada listovi počnu žutjeti i sušiti se, prekida se prihranjivanje.

Za nicanje im treba razdoblje hlađenja koji traje nekoliko tjedana. Temperatura se treba kretati od 0 do 4ºC. Lukovice možete držati u hladnjaku, ako je zima topla.

Odlično uspijevaju na prozorskoj dasci. Cvatnju potiče sobna temperatura, oko 20ºC. Nakon nicanja procvjetat će za dva do tri tjedna.

Često se ovo svojstvo koristi kako bi se tempirala cvatnja oko Božića i Nove godine.


Tagovi

Muscari Proljetne lukovice Cvjetanje Grozdasti zumbuli Zimsko cvijeće


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja