Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jestivo cvijeće
  • 28.03.2024. 15:00
  • Zagrebačka, Zaprešić

I cvijeće se može jesti, tulipani idu s grahom, ali ne smijete pretjerivati

Na koje se sve jednostavne načine jestivo cvijeće i mikrobilje svakodnevno može upotrijebiti u gastronomiji, prikazano je na radionici u sklopu Eko marketa.

Foto: Tonka Hohnjec
  • 826
  • 71
  • 0

Radionica pod nazivom Jestivo cvijeće i mikrobilje održana je u sklopu Eko Marketa Zagrebačke županije u trgovačkom centru Wastegate City kod Zaprešića u organizaciji Udruge biofila Hrvatske i portala za gastronomiju Gric Gric.  

"Okruženi smo svijetom jestivog cvijeća. Ono se nalazi u našem vrtu, na livadama, pašnjacima u šumama, no moramo voditi računa o količini koju beremo i gdje beremo. Naglasak stavljam na ovo gdje nešto beremo, jer je itekako važno o tome voditi računa kako ne bi konzumirali štetno cvijeće, odnosno bilje koje je pod utjecajem pesticida i drugih štetnih sastojaka pa bi bilo najsigurnije da ga sami sadite", kazao je uvodno predsjednik Udruge biofila Hrvatske prof. dr. sc. Albert Marinculić koji je sudionicima radionice predstavio ono koje se na jednostavne načine svakodnevno može upotrijebiti u gastronomiji.

Jedan dragoljub jedan euro 

Dodao je da imate li mogućnost za uzgoj cvijeća ili mikrobilja u svom vrtu, iskoristite ju. Dakako, s obzirom na brigu o okolišu i očuvanje prirode, količine koje beremo, a to je nikada više od 30 posto, neka uvijek budu u granicama naših osobnih potreba. Ponekad nam je za pripremu jela dovoljan samo jedan cvijet. 

Kako se čulo, jaglac je sada u punoj sezoni, a upravo se to mirisno cvijeće možete koristiti kao dodatak mnogim slasticama u ovo doba godine. Isto tako srebrenka se najčešće koristi za lagane proljetne salate, dok cvijet koji krasi mnoge livade, obična tratinčica, svoju mirisnu ulogu može pronaći kao sastojak medu. Tu su i maćuhice i maslačak koji su fantastični sastojci za keks s limunom.

Od jestivog cvijeća spomenuta je i potočnica, cikorija, dragoljub, ali i tulipan čije se latice mogu upotrijebiti u salati od tri vrste graha. Latice nevena mogu oplemeniti omlet, dok se latice dalije odlično sljubljuju u namazu od svježeg sira. Predivni cvjetovi fuksije mogu se koristiti u hladnoj salati od piletine, cvjetovi zijevalice dodatak su u proljetnom pestu, a kraljica cvijeća ruža, neizostavni je dodatak ukusnim salatama s maslinovim uljem.

Predstavljene su i prednosti korištenja mikrobilja koje je za gastro radionicu ustupila Valentina Merz, vlasnica OPG-a Etix Eko iz Velike Gorice koji se isključivo bavi ekološkom proizvodnjom povrća. Kako je istaknula Valentina, mikrobilje je bogato mineralima, vitaminima, ali i antioksidansima. Mnoge su prednosti njegove primjene u gastronomiji, od nutritivnih vrijednosti pa do neizostavnih dekoracija za razna jela i pića. "Važno je da se mikrobilje uvijek svježe koristi kako ne bi izgubilo svoja svojstva", ističe zadovoljno Merz.

Primjerice, cijena jednog dragoljuba, koji raste i na balkonima u Dalmaciji je jedan euro po komadu i jako se traži u restoranima, a uzgajivača je premalo. 

Medvjeđi luk ne treba zamijeniti sa đurđicama

Chef Bojan Hohnjec, urednik portala za gastronomiju Gric Gric, pripremio je tri vrste namaza i laganu proljetnu salatu koje je oplemenio cvjetnim notama i mikrobiljem. Maćuhice, ljubičice, cvijet kineskog kupusa i mikrobilje crvene rotkvice savršeno su upotpunile male ukusne zalogaje koji su oduševili sudionike radionice. Jestivo cvijeće za radionicu ustupio je OPG Ljubičin vrt.

"S količinama jestivog cvijeća i mikrobilja u gastronomiji ne treba pretjerivati. Savršeno izbalansirano jelo ono je čemu treba težiti. Upravo sam takvo gastro iskustvo nastojao prenijeti u namazima koje smo poslužili na radionici. S obzirom na pozitivne kritike posjetitelja, mislim da sam u tome i uspio. U konačnici, željeli smo ovo bilje približiti gastroljupcima, jer smatramo kako ta tema itekako zaslužuje više pažnje", napominje Hohnjec.

Inače, jestivo cvijeće i mikrobilje u gastronomiji nude ogromne mogućnosti. No, treba znati koje se bilje smije i u kojim količinama konzumirati. Treba se možda malo i odvažiti te kušati u gastro zalogajima ili napitcima, no jednom kad se ti okusi upoznaju, nova ljubav je stvorena.

Odgovarajuci na upite, Marinculić je kazao da je više od 80 posto šumskog cvijeća jestivo, ali da ne treba zamijeniti medvjeđi luk, kojega ima samo mjesec i pol dana sa đurđicama. 


Fotoprilog


Tagovi

Jestivo cvijeće Mikrobilje Radionica Albert Marinculić Valentina Merz Bojan Hohnjec


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.