Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito bilje
  • 25.08.2024. 14:00

Insekticid i čaj: Hajdučka trava pomaže i vrtu i organizmu

Jedna je od rijetkih vrsta koju srećemo svuda oko nas i na dohvat je ruke. Ima brojna ljekovita svojstva.

Foto: Shutterstock/Alphabetman
  • 113
  • 0
  • 0

Hajdučka trava ili stolisnik, Achillea millefolium, je od davnina poznata kao ljekovita biljka, međutim, posljednjih godina upotrebljava se i od velike je koristi u vrtu i voćnjaku kao insekticid i biostimulans za biljke. Veliki je "borac" u borbi protiv lisnih uši i bijele leptiraste mušice u organskoj proizvodnji.  

Jedna je od rijetkih vrsta koju srećemo svuda oko nas i na dohvat je ruke. Dakle, vrlo je rasprostranjena, najčešće je ima na livadama, ali i uz put i gotovo na svakom mjestu. U narodu je poznata još pod imenom hajdučica, kunica, ranjenik, armanj, kunji rep, sporiš, paprac, ravanj, roman, romonika, vražja kopriva, mjesečina itd.

Izuzetno ljekovita

Rod Ahilea je dobio po grčkom junaku koji je s njim liječio rane te odatle potječe naziv ranjenik, također su ga oko vrata nosili hajduci i njime liječili rane pa je zbog toga dobila naziv hajdučka trava.

Cvijet je skupljen u cvat koja može biti bijele ili roze boje, smješten na vrhu stabljike čija se visina kreće od 30 do 80 cm. Ovo je izuzetno ljekovita biljka i radi toga se već dugo koristila u narodnoj medicini najčešće kao čaj ili pri zaustavljanju krvarenja i zarastanju rana.

Čaj koji vraća snagu, liječi rane i čisti jetru (Foto: Danijela Plavšić)

Ljekovite osobine hajdučke trave su mnogobrojne, osim kao čaj, koristi se i kao oblog, kao krema, napitak, kupka ili u obliku kapsula, spravljaju se eterična ulja. Eterično ulje hajdučke trave dobija se destilacijom pomoću vodene pare. Pomaže kod upala i oteklina, ublažava otok, zaustavlja krvarenje na otvorenim ranama i ubrzava proces zgrušavanja.

Pozitivno djeluje na urinarni i probavni trakt, pomaže kod pomanjkanja apetita i nadutosti, ublažava tegobe kod menstrualnih ciklusa i tijekom ciklusa umanjuje pretjerano krvarenje, regulira neredovne menstrualne cikluse. Čaj izaziva znojenje i snižava povišenu temperaturu tijela izazvane prehladom i gripom. Snižava povišen krvni tlak, pomaže pri liječenju hemoroida i proširenih vena, utječe na pročišćavanje krvi, zaustavlja krvarenje iz nosa.

Zbog gorkih biljnih sastojaka koristi se za poboljšanje apetita, poticanje probave, ublažava grčeve u želucu, olakšava rad jetre, ukoliko je poremećen rad žučnog mjehura. Čaj koji vraća snagu, liječi rane i čisti jetru. Djeluje protuupalno i antibakterijski.

Kod ljudi koji su skloni nervozi preporučuje se češće pranje cijelog tijela rashlađenim čajem ove biljke u jutro i navečer. Smanjuje tegobe kod gihta i reumatizma. Dobro djeluje na liječenje šećerne bolesti naročito i njenom početnom stadiju.

Ne piti više od dvije šalice dnevno 

Može se pronaći u svim trgovinama zdrave hrane i bolje opskrbljenim ljekarnama, ali lako je prepoznati i pronaći u prirodi tako da i sami možete brati te sušiti i pripremati čaj ili duge proizvode ove biljke.

Ima taknu stabljiku koja može narasti do 80 cm, listovi su perasti sačinjeni od više listića zato i naziv stolisnik, cvijet je bijele do roskaste boje. Njena ljekovita svojstva odraz su njenog sastava.

Ljekoviti su listovi i cvjetovi, te se oni i suše za čaj 

Hajdučka trava sadrži: saponine, tanine, masne kiseline, alkaloid ahilein, vitamin K, askorbinsku, mravlju i octenu kiselinu proazulene, gorke tvari, kamazulene, sadrži kalij, magnezij, željezo, te mikroelemente bakar, cink, kobalt, molibden, aluminij, selen, bor i druge tvari zbog kojih je ova biljka izuzetno ljekovita.

Vrijeme je za berbu i sušenje ljekovitog bilja - na što paziti?

Ljekoviti su listovi i cvjetovi, te se oni i suše za čaj. Čaj se priprema kao i od većine drugih ljekovitih biljaka. Dovoljno je jednu čajnu žlicu suhe hajdučke trave preliti sa 200 ml ključale vode, ostaviti desetak minuta da odstoji te čaj piti topao.

Nije ga preporučljivo konzumirati više od dvije šalice dnevno da ne dođe do neželjenog efekta. U slučaju da se popije više, može se javiti osjetljivost kože na sunce, mogu se pojaviti problemi sa želucem. Ne preporučuje se konzumiranje ovog čaja u trudnoći i tijekom dojenja te prije operacije niti kad se koriste lijekovi radi razrjeđivanja krvi.


Tagovi

Hajdučka trava Stolisnik Ranjenik Čaj od hajdučke trave Ljekovito bilje Insekticid Biostimulator


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako ste vi zvali rogoz/botur (Typha)?
Moja baka zvala ga je korbač i tjerala je komarce s njim.
Željka kaže bambus.

Foto: Shutterstock/Harry Wedzinga