Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj lovora
  • 11.10.2023. 07:30

Jesen je idealna za sadnju lovora - na otvorenom i u posudama

Najveći neprijatelj je voda koja stagnira, zbog toga birajte osunčane lokacije s dobro dreniranim tlom

Foto: Depositphotos/Valentyn_Volkov
  • 4.810
  • 301
  • 0

Vrlo cijenjen u gastronomiji i narodnoj medicini, lovor (Laurus nobilis) nas osvaja jedinstvenim mirisom. Ova mediteranska, aromatična vrsta može se uzgajati na otvorenom, ali i u posudama.

U područjima gdje raste na otvorenom, od njega se formiraju živice koje se ističu svojom gustoćom i zelenilom cijele godine. One se, na primjer, preporučuju u Italiji jer lovor ima osobinu upijati štetne tvari.

Cvjeta tijekom proljeća, a odlikuje ga dugovječnost.

Voli osunčana mjesta

Za svoj rast zahtijeva dosta svjetlosti i zato za sadnju birajte osunčana mjesta. Dobro raste i u polusjeni, pod uvjetom da je zaštićen od vjetra. Odaberite mjesto na kojem će veći dio dana biti izložen i dobivati direktnu sunčevu svjetlost.

Također, birajte lokacije gdje je tlo povoljnih vodo-zračnih osobina. Ne podnosi teška, mokra tla. Najbolje je da ih posadite na drenirana, gdje nema stagnacije vode, naročito u zoni korijena. Voda koja stagnira je najveći neprijatelj ove vrste, jer je u takvim uvjetima česta je pojava truleži korijena. Tamo gdje je u proljetnom periodu visoka vlažnost zraka možemo očekivati infekciju gljivice čađavice.

Osjetljiv na mraz

Osjetljiv je na hladnoću, a posebno na mraz. Zbog toga se zimi u kontinentalnim područjima mora držati u zatvorenom prostoru. Može izdržati do -10ºC, ali ako je duži vremenski period izložen temperaturama ispod 0ºC dolazi do smrzavanja i propadanja.

Najbolje je kupiti i posaditi sadnicu. Posebnu pažnju obratite na navodnjavanje, nemojte pretjerivati. Ako se na biljkama pojavi žutilo listova, to je znak da mu nedostaje hraniva u supstratu u kojem raste. U slučaju da ga posadite u posudu, potrebno ga je presađivati u veću svake dvije do tri godine. Kada želimo živicu, onda sadnice sadimo na razmak od 2 m.


Povezana biljna vrsta

Lovor

Lovor

Sinonim: Lorber, davorika, lorika, lovorik, lovorika | Engleski naziv: Laurel, bay laurel, sweet bay, Grecian laurel | Latinski naziv: Laurus nobilis

Lovor (Laurus nobilis) je višegodišnja biljka iz porodice lovora (Lauraceae), najviše rasprostranjena na području Mediterana. Osobito su je štovali Grci i Rimljani - nagrada na... Više [+]

Tagovi

Lovor Laurus nobilis Sadnja lovora Živice od lovora Kako Lokacija za lovor Žuti listovi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.