Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Njega cvijeća
  • 04.08.2024. 10:30

Kada i kako zalijevati cvijeće tijekom ljeta? Kišnica najbolji saveznik

Njega cvijeća na visokim temperaturama podrazumijeva zalijevanje ustajalom vodom ili kišnicom, ali kako svako ne zahtijeva istu količinu vode, na to treba obratiti posebnu pažnju.

Foto: Shutterstock/Andrii Salomatin
  • 149
  • 16
  • 0

Tijekom ljeta, kada naiđu razdoblja s visokim dnevnim temperaturama i suncem koje jednostavno rečeno "prži" cvijeću je potrebna posebna njega. Ekstremni uvjeti mogu biti prilično iscrpljujući za biljke čak i za one koje ne zahtijevaju često zalijevanje i bolje podnose toplinu. 

Uobičajeno je mišljenje da ih tijekom ljetnih mjeseci kada biljke rastu i obilno cvjetaju, treba svakodnevno zalijevati s puno vode. Ipak, treba postaviti pitanje pomaže li velika količina vode ili šteti biljkama.

Kako spasiti brak: Zalijevati vodom iz kante ili iz šlaufa?

Proizvođači presadnica i cvijeća kažu da nije potrebno uvijek zalijevati biljke, dodavati vodu neograničeno, već obratiti pažnju kada se zemlja dovoljno osuši i tek onda umjereno zaliti. Dovoljno da se biljka osvježi. Lagano sušenje zemlje imat će bolji učinak na rast korijena nego konstantno zalijevanje koje može dovesti do truljenja. Neke biljke dovoljno je zaliti jednom do dva puta tjedno. To će biti dovoljno da se osvježe, a zemlja dobije vlažnost.

Biljke vole kišnicu

Viktorija Fančević ljubiteljica je cvijeća, ima veliki broj biljaka, svaku dobro poznaje i zna kako ih njegovati cijele godine. Sve biljke su u zasjenjenom prostoru što se pokazalo dobro tijekom perioda s tropskim temperaturama. Ona kaže da ustaje rano, prije pet sati, obiđe cvijeće i točno zna koju biljku s koliko vode treba zaliti. 

Viktorijino cvijeće je bujno i tijekom velikih vrućina (foto: Viktorija Fančević) 

"Ni mi ne pijemo istu količinu vode, pa se mora pratiti kada je vrijeme da se biljka osvježi vodom. To ovisi i od kvalitete supstrata, propušta li dobro vodu. Zalijevam isključivo kišnicom, i zimi i tijekom ljeta, skupljam je u velike bačve", kaže naša sugovornica, dodajući da nikada cvijeće ne zalijeva vodom iz bunara ili slavine, jer je takva veoma hladna.

Na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva kaže da ga je najbolje zalijevati navečer poslije 21 sat kada se i biljke i zemlja ohlade, a kišnica u bačvama bude mlaka.

Listovi trebaju ostati suhi

"Sobne biljke ne zalijevam često, samo onda kada vidim da se supstrat osušio. Ljubičice jednom tjedno, a zamiju jednom mesečno. Vrtne biljke poput lavande i ružmarina ne vole puno vode, dok peruanski ljiljan voli."

Kako nam priča, starinske muškatle su ovih dana pune cvijeta, a zalijeva ih redovno svake večeri.

"Da bi bile zdrave i sigurno prošle kroz val visokih temperatura svaku biljku treba dobro poznavati i odgovoriti na vrijeme na njene potrebe", kaže ona.

Drvenaste biljke, poput cvijeća anđeoska truba, traže puno vode, posebno tijekom toplih ljetnih dana. Tada je neophodno skoro svakodnevno zalijevanje, i ujutro i navečer.

Vrt u punom cvatu 

"Naravno, interval zalijevanja ovisi i od veličine biljke, sastava tla. Ne treba ih zalijevati po listovima. Ukoliko se lišće pokvasi vrlo brzo oboljeva. Stvorit će se pogodno tlo za gljivice."

S druge strane, pojašnjava, ukoliko na listovima ostane vode tjekom dana, na tim mjestima će se stvoriti ožegotine od sunca.

Kako prihranjivati?

Ona u svojoj kolekciji ima i pustijske ruže Adenium Obesum - biljke koje fasciniraju svojim cvjetovima i impozantnim oblicima. Intenzivno cvjetaju tijekom srpnja i kolovoza. Iako nose ime ruža, zapravo su sočne biljke, nazvane po svojim prelijepim cvjetovima, imaju deblje stablo koje je neobičnog oblika.

Oni koji žele neke od najboljih biljaka koje mogu podnijeti ljetno sunce, pustinjska ruža je svakako grm za koji se treba opredijeliti.

Pustinjska ruža zahvalan cvijet

"Osim zalijevanja, cvijeću je potrebna i dodatna njega poput prihrane i zaštite od insekata. Cvijeće treba lagano prihranjivati od ožujka i povećavati intenzitet do rujna. Tijekom svibnja i lipnja biljkama je neophodan kalij, a sada u srpnju i kolovozu fosfor da bi bolje i intenzivnije cvjetale", kaže naša sugovornica, napominjući da je pustinjska ruža vrlo osjetljiva na kukce i napada je crveni pauk.


Tagovi

Viktorija Fančević Zalijevanje cvijeća Sobno cvijeće Vrtno cvijeće Vrućina Toplinski val


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Oranje njive prava je gozba i za rode #RuralFoto #proizvodnja