Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razmnožavanje lavande
  • 20.08.2024. 07:30

Kada se uzimaju reznice lavande za ožiljavanje i jesensku sadnju?

Birajte zdrave, poluzrele grančice, debljine 2 do 5 milimetara, dužine oko 10 do najviše 15 cm. Reznice treba uzeti rano ujutro kada je biljka puna vlage. A što nakon sadnje?

Foto: Shutterstock/La Huertina De Toni
  • 20.628
  • 1.065
  • 0

Kako biste razmnožili lavandu za daljnju sadnju ili čak poklon, kasno ljeto ili rana jesen, dakle tijekom kolovoza ili rujna, pravo je vrijeme za uzimanje reznica. 

Biljke su tada u poluzreloj fazi - stabljika je počela drvenjeti, ali su grane još uvijek dovoljno fleksibilne za uspješno ožiljavanje. 

Postupak ožiljavanja i sadnje

Birajte zdrave, poluzrele grančice, debljine 2 do 5 milimetara, dužine oko 10 do najviše 15 cm. Reznice treba uzeti rano ujutro kada je biljka puna vlage.

Donje listove uklonite, ostavite tek nekoliko njih na vrhu. Ako je stabljika premekana ili pak previše odrvenjela, smanjuje se mogućnost uspješnog ožiljavanja.

Reznice posadite u posude ili direktno u tlo koje je dobro drenirano, s laganom i propusnom zemljom. Moguće je koristiti biostimulatore za ožiljavanje, kao što je aloe vera, kako bi se potaknulo stvaranje korijena. Nemojte ih stavljati u vodu i očekivati da će pustiti korijenje jer lavanda preferira suše uvjete pa bi se moglo dogoditi da strune u vodi. 

Reznice držite na svijetlom mjestu, ali ne na direktnom suncu. Zalijevajte ih umjereno, kako bi tlo bilo vlažno, ali ne previše mokro.

Nakon što razviju korijenje, a što može potrajati nekoliko tjedana, mogu se presaditi na stalno mjesto u vrtu tijekom jeseni, kada su temperature još uvijek blage, što omogućava biljkama da se ukorijene prije zime i osigurava im dobar rast idućeg proljeća.

Što nakon sadnje? 

Sadite ju na sunčanom mjestu, s najmanje šest sati izravnog sunca dnevno. Pazite na to da tlo bude dobro drenirano. U slučaju da je previše zbijeno ili teško, dodajte pijesak ili perlit. 

Lavanda nije pretjerano zahtjevna u pogledu gnojidbe, ali ju možete lagano prihraniti tijekom sadnje ili u ranoj fazi rasta organskim gnojivom sa smanjenim udjelom dušika ili kompostom. Previše dušika može potaknuti bujan rast lišća na račun cvatnje. 

Nakon sadnje ju redovito zalijevajte, dok se ne ukorijeni, posebo ako je jesen suha. No, ne pretjerujte jer bi korijen mogao strunuti. 

Kasnije ju redovito orezujte, posebno nakon prve cvatnje, što će potaknuti gušći rast, a biljka će biti manje drvenasta. 

Što se sve može s lavandom? Evo 10 načina upotrebe

U slučaju da živite u području sa zimama gdje su temperature vrlo niske, tada ju dobro malčirajte ili umotajte agri tekstilom, jutenom vrećom i sl. 


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Sinonim: lavandula, lavandl, lefendel | Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više uzgaja i plantažno. Nema velikih zahtijeva u pogledu kvalitete tla, uzgoj joj je vrlo ekonomičan, a može poslužiti i kao... Više [+]

Tagovi

Reznice lavande Razmnožavanje lavande Ožiljavanje lavande Uzimanje reznica Sadnja lavande Lavanda


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.