Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvijet nevena
  • 06.07.2024. 07:30

Kako brati, a kako koristiti cvijet nevena? Evo prijedloga i recepata

Neven je vrlo svestrana biljka, njegovi se cvjetovi koriste u ljekovite, kozmetičke i kulinarske svrhe

Foto: Shutterstock/1777177
  • 74
  • 0
  • 0

Neven (Calendula officinalis) je biljka koja cvate od ranog proljeća do kasne jeseni, a često prezimi i minuse. Jedan je od najčešćih ukrasa naših vrtova jer privlači oprašivače, a odbija mnoge štetne insekte. Kako je dobar za biljke i tlo, tako je dobar i za ljudsko zdravlje.

15 zanimljivosti o nevenu - skroman, a tako koristan cvijet

Njegovi se cvjetovi koriste u ljekovite, kozmetičke, ali i kulinarske svrhe. 

Kako brati cvjetove nevena?

Najbolje je brati ih tijekom sunčanog i suhog dana, kada su potpuno otvoreni i bez rose ili kiše, što znači u kasno jutro ili u ranim poslijepodnevnim satima.

Mogu se brati ručno, tako da ih nježno ih odvojite od stabljike, pomoću škara ili noža. Pazite da ostavite dio biljke netaknut kako bi mogla nastaviti rasti i cvjetati.

Rasporedite cvjetove u tankom sloju na čistu, suhu površinu ili još bolje mrežu, na sjenovitom i prozračnom mjestu. Okrećite svakih nekoliko dana kako biste osigurali ravnomjerno sušenje. 

Kada su potpuno suhi, spremite ih u hermetički zatvorene posude na tamnom i suhom mjestu.

Upotreba cvjetova

Cvijet nevena je zaista svestran, a budući da ima protuupalna i antimikrobna svojstva, u narodu se najčešće koristi u ljekovite svrhe, u obliku čaja ili masti. 

Čaj od nevena

Naime, čaj od nevena se prema narodnoj medicini koristi za smirivanje probavnih tegoba, crijevnih oboljenja, vaginalnih infekcija, ali i drugih upala, bolova u grlu, regulira hormone tijekom menstrualnog ciklusa te ublažava menstrualne bolove. 

Priprema se tako da se 1-2 žličice prelije s 2 dcl kipuće vode i ostavi poklopljeno pola sata. Pije se tri puta dnevno po jednu šalicu. 

Mast od nevena

Masti i kreme ublažavaju opekline, ubode insekata, osipe, a koriste se i kod liječenja rana. 

Mast je jednostavno napraviti. Potrebna vam je 

1 šalica suhih ili 2 šalice svježih cvjetova nevena, 
1 šalica maslinovog ili kokosovog ulja (možete koristiti i 200 grama neslane svinjske masti) 
30 g pčelinjeg voska ako radite s uljem, a 40 do 50 ako koristite svinjsku mast. 

Stavite cvjetove nevena u staklenku i prelijte ih odabranim baznim uljem tako da su potpuno prekriveni. Ako koristite svježe, pustite ih da se malo osuše kako bi se smanjila količina vlage koja može skratiti rok trajanja masti.

Staklenku s uljem i nevenom stavite na sunčano mjesto i pustite da stoji 4-6 tjedana. Povremeno ju protresite. Želite li skratiti postupak, staklenku s uljem i nevenom stavite u posudu s toplom vodom na laganoj vatri (vodena kupelj) i zagrijavajte 2-3 sata. Pazite da ulje ne prokuha.

Nakon što se dovoljno namakalo, procijedite ga kroz gazu ili fino sito kako biste uklonili cvjetove. Iz njih iscijedite što više ulja.

U posudi na laganoj vatri otopite pčelinji vosak. Dodajte procijeđeno ulje s nevenom i miješajte dok se sve ne otopi i sjedini.

Smjesu prelijte u čiste staklene posude. Ostavite da se mast ohladi i stvrdne, a kada se potpuno ohladi, stavite poklopac i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Može trajati nekoliko mjeseci do godinu dana ako je pravilno pohranjena.

Oblozi od nevena su također učinkoviti, a koriste se kod upaljenih područja kože. Od cvjetova se pripremaju i tinkture i estrakti, za vanjske i unutarnje upale. 

Hrana i kozmetika

Atraktivan cvijet nevena se dodaje salatama, odnsono njegove latice. Lijep je ukras na tortama i kolačima, a latice se koriste i u slanim krekerima. 

U kozmetici se koriste za pripremu ulja, balzama za usne, šampona i sapuna. 

Imate li neven u vrtu, je li samo ukras ili ga koristite u neki od navedenih svrha? Pišite nam u komentaru ispod teksta


Tagovi

Cvijet nevena Berba nevena Čaj od nevena Mast od nevena Neven kao začin Protuupalna svojstva Koristi od nevena


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.