Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potječe iz Tanzanije
  • 25.12.2023. 13:30

Kako da afričke ljubičice cvjetaju tijekom cijele godine?

U modi cvjetova one su se održale - afričke ljubičice i danas krase mnoge domove. Evo par savjeta o njihovoj njezi.

Foto: Depositphotos/Sunny_Smile
  • 14.424
  • 747
  • 0

Iako su ljubitelji ukrasnog bilja u pomami za nekim novim vrstama cvijeća, kao što su orhideje, afričke ljubičice kod mnogih i dalje krase prozore. Intenzivna boja je neodoljiva i mnogi ga ne žele zamijeniti niti jednim drugim cvijetom, iako je posljednjih desetak godina sve više nekih drugih vrsta za ukrašavanje životnog prostora.

Osim cvijeta koji može biti ljubičaste, plave, ružičaste ili bijele boje, list kod ove biljke je također dekorativan - mesnat, obrastao dlačicama. Da bi redovno cvale, zahtijevaju dosta svjetlosti, a zahtjevi u pogledu vlage se ogledaju u vodi koja je ostajala na sobnoj temperaturi dan - dva.

Rotirajte posudu

Afrička ljubičica, Saintpaulia ionantha, potječe iz Tanzanije. Otkrio ju je njemački znanstvenik Walter Saint Paul krajem XIX. stoljeća i prenijevši je u Njemačku postala je pravi hit. Ima ih oko 20 vrsta i većina ih je zaštićena jer im je opstanak ugrožen zbog nestanka njihovog prirodnog staništa. Zahvaljujući ljepoti lista i cvijeta može osvježiti životni prostor i ako se samo jedna biljka unese ili ako ih grupiramo više. 

Na tržištu postoje supstrati isključivo za ovu vrstu biljke, ali možete mješavinu zemlje napraviti i sami. Što se tiče potreba za vlagom, biljku je bolje zalijevati mlakom vodom koja je odstajala bar 48 sati. Pri tome obratite pažnju da voda ne dospije izravno na list jer u tom slučaju mogu nastati tamne mrlje koje mogu izazvati propadanje lista te biti uvjet za dalje širenje i razvijanje biljnih bolesti koje opet mogu rezultirati i propadanjem, odnosno uginućem cijele biljke.

Zemlju u posudi treba konstantno održavati vlažnom, ne treba dopustiti da zasuši pa naglo i u većoj količini dodati vodu. 

Ljubičice su zahtjevne u podgledu svjetlosti, ali ne vole direktno sunce. Tada mogu nastati ožegotine koje uvjetuju propadanje biljke. Dobro je posudu stalno rotirati kako bi cvjetovi dobivali ravnomjerno svjetlost te da bi se svi jednolično razvijali i cvjetali ravnomjerno. U slučaju da ne dobiva dovoljno svjetlosti, cvjeta manje i neravnomjerno.

Nema svjetla? Nema problema, ovo sobno bilje voli sjenu

Deblji listovi s mrljama na listu i cvijetu su znak da biljka dobiva više svjetlosti nego što joj je potrebno. Ako ima više vode može početi venuti.

Aloe vera za ljubičicu

Što se tiče temperature najbolje je odgovara oko 25oC. Uvele i oštećene listove i cvjetove potrebno je redovno odstranjivati čime ćemo ovoj biljci produžiti vijek trajanja. Za bolji rast i razvoj dobro se pokazala otopina od aloe vere. Jedan list aloe se izgnječi i sipa u 100 ml vode, tom tekućinom se biljka zalijeva svaki peti dan ako je u lošem stanju, dok se sasvim ne oporavi.

Vrlo lako se razmnožava vegetativno, dovoljno je da zdrav list otkinete (nožićem prerezati) i stavite u čašu s vodom, nakon nicanja korijena reznicu posaditi u plitke posude jer joj je i korijen plitak, a ni habitus nije izrazit tako da se može saditi u male posude. 


Tagovi

Afričke ljubičice Uzgoj ljubičica Ukrasno bilje Saintpaulia ionantha Zalijevanje ljubičice Cvijeće na prozoru


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.