Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orezivanje ljiljana
  • 24.07.2023. 07:30

Kako i zašto orezivati ljiljan? Na što paziti?

Ljepota ljiljana je ogledalo naše brige o njima. U sezoni uklanjamo cvjetove koji se suše i odumrlo lišće. Rezanjem rasterećujemo biljku i potičemo novo cvjetanje

Foto: Depositphotos/BurAndrew
  • 5.966
  • 343
  • 0

Ljiljan je prelijepa ukrasna vrsta koja cvjeta tijekom ljeta i osim prelijepog cvijeća u dvorištima i na terasama, cijenjen je kao rezano cvijeće za bukete. Najčešće se uzgaja orijentalni ljiljan koji može narasti do 70 cm. Ima jaku stabljiku na kojoj može biti više velikih cvjetova koji se otvaraju pojedinačno što sve čini još atraktivnijim prizorom. Njihova boja može biti bijela, žuta, narančasta, roza i druge obojenosti.

Potaknuti novo cvjetanje

Ljepota ljiljana je ogledalo naše brige o njima. U sezoni uklanjamo cvjetove koji se suše i odumrlo lišće. Rezanjem rasterećujemo biljku i potičemo novo cvjetanje. Biljka ne troši hraniva na formiranje i dozrijevanje sjemena.

Tijekom ljeta uklanjajte cvjetove koji se suše pomoću škara, a rez treba biti pod kutom od 45 stupnjeva.

Cvjetaju na vrhu stabljike, a kada procvjetaju, možemo ih u potpunosti ukloniti do osnove. Ako niste sigurni gdje je osnova, ruku spustite niz stabljiku i u razini prvih listova napravite rez. Za rezidbu koristite lake i oštre vrtlarske škare koje ćete prije toga dezinicirati. Najbolje je koristiti 70 postotni alkohol za tu namjenu.

Kako očistiti, naoštriti i održavati vrtni alat?

Uklonite smeđe listove. Oni su završili sa svojom funkcijom i nemaju više nikakvu ulogu, osim što opterećuju biljku. Također, cvjetne drške s cvjetovima i pupoljcima režite do stabljike. Upotrijebite ih za niske bukete. Izbjegavanjem ovakvog rezanja i što dužem zadržavanju listova doprinosimo formiranju krupnih lukovica. Cilj je da ih ima što više, jer to znači više hrane koja će biti pohranjena u lukovicu. One će sljedeće godine dati više stabljike i krupnije cvjetove. Dugotrajnom cvjetanju doprinosi uklanjane prašnika i tučka iz unutrašnjosti cvijeta.

Poslije prvog mraza

U jesen, nakon pojave prvog mraza obavlja se uklanjanje stabljika. Prilikom rezidbe prikratite ih na 2,5 do 3 cm iznad površine tla. One gube svoju funkciju.

Kako bi lukovice tijekom zime bile zaštićene od smrzavanja, iznad njih stavite sloj malča debljine do 15 cm.


Tagovi

Ljiljan Rezidba ljiljana Cvjetanje ljiljana Stabljika ljiljana Ljetna rezidba ljiljana Zimska rezidba ljiljana


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.