Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 30.07.2024. 12:00

Kako napraviti "nevidljivi" potporanj za penjačicu

Za svoju penjačicu napravite jednostavan i gotovo nevidljivi potporanj, koji će joj pomoći da lijepo i brzo prekrije vaš zid.

Foto: Maja Prištof Ničota
  • 139
  • 20
  • 0

Bilo da ih koristimo kao penjačice po zidovima i ogradama, kao padajući detalj u teglama i žardinjerama ili pak kao pokrivačice, biljke penjačice uvijek su dobro rješenje za prekrivanje neke površine.

I dok je jednostavno smjestiti ih tamo gdje želimo da padaju ili pokrivaju, problem nastaje ako želimo da se penju po zidu. Postoje razni potpornji, ali ako želite da se oni ne vide i da već na početku, kad je penjačica mlada, izgleda kao da se sama penje po zidu, napravite brzo i jeftino potporanj koji će joj u tome pomoći.

Kukice i flaks 

Ovisno o dimenziji zida, kupite nekoliko metalnih vijaka s polukružnom kukom te čvrsti flaks koji se koristi za ribolov, a može se kupiti u bilo kojem sportskom dućanu. Koristila sam 100 postotni fluorokarbonski najlon promjera 0,60 milimetara koji može podnijeti težinu i do 20 kilograma. Vjerojatno se ni metalna srebrna žica ne bi previše vidjela, pogotovo na sivom zidu, ali prozirni flaks je elegantnije i fleksibilnije rješenje. Uz to, zid je dosta izložen suncu i draža mi je ideja da se biljka ne penje po užarenom metalu.

Preostalo je provjeriti visinu same biljke kako bi se kukice i flaks postavili dovoljno visoko da se biljka odmah počne penjati. Dobro je postaviti kukice na jednaku udaljenost prema vrhu i krajevima zida jer će se tako biljka penjati u svim smjerovima i lijepo prekriti zid.

Brzo i jeftino do potpornja za biljku penjačicu 

Nakon što sam bušilicom izbušila zid, umetnula tiple i pocinčane vijke s kukicom, provukla sam flaks vodoravno, okomito i dijagonalno. Na ovaj način možete napraviti potpornje u uzorku koji vam se sviđa, primjerice, u popularnom dijamantnom. Ja sam željela stvoriti prirodniji izgled i usmjeravam penjačicu u svim smjerovima. Za zid širok 200 i visok 190 cm koristila sam devet kukica.

Zimzeleni jasmin

Ovaj potporanj radila sam za zimzeleni ili zvjezdasti jasmin, Trachelospermum jasminoides, koji je u trenutku sadnje bio visok oko 100 centimetara i već se u tri mjeseca lijepo raširio gotovo cijelim zidom. Najbolje je što se sam počeo hvatati za zid svojim zračnim korijenjem, čime je samostalno stvorio potpornje.

Kao i bršljan, i zimzeleni jasmin ostavlja trag na zidu, ali ako ste već odlučili zazeleniti zid nekim trajnim rješenjem koje u svako doba godine privlači pogled, onda se ne trebate opterećivati budućnošću. Na proljeće uz jasmin planiram posaditi i Clematis čiji će veći cvjetovi lijepo prošarati sitne bijele cvjetiće jasmina i još više ukrasiti zid.

Potporanj je rađen za zimzeleni ili zvjezdasti jasmin

Klematis uvijek treba potporanj jer nema zračno korijenje i premda se čini da bi mogao ugušiti biljku oko koje se uvija, jasmin će do sadnje klematisa biti već dovoljno čvrst da pruži svoje grane kao podršku.

Ako pak želite usmjeriti penjačice u unutrašnjem prostoru, najbolje rješenje su prozirne ili zelene samoljepljive kukice koje možete kupiti u trgovinama cvijećem i ukrasnim biljkama, ili pak online.


Povezana biljna vrsta

Bršljan

Bršljan

Sinonim: - | Engleski naziv: Common Ivy, English Ivy | Latinski naziv: Hedera helix

Više [+]

Tagovi

Potporanj Penjačice Zimzeleni jasmin Bršljan Klematis Sam svoj majstor


Autorica

Maja Prištof Ničota

Više [+]

Diplomirana novinarka sa završenim osposobljavanjem za dizajnera vrtova i 72-satnim tečajem permakulturnog dizajna. Kad ne dizajnira okućnice i nije u svom vrtu, rado piše za Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Osmijeh jedne male divlje orhideje #RuralFoto #Priroda