Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba benjamina
  • 06.01.2024. 07:30

Kako obaviti rezidbu fikusa benjamina?

Dekorativna vrsta koja podnosi naše greške. Kako je orezati?

Foto: Depositphotos/blinova.tl
  • 3.361
  • 188
  • 0

Fikus benjamin možemo vidjeti u mnogim domovima i poslovnim prostorima. Svoju popularnost duguje izraženoj sposobnosti prilagođavanja. Za njegov dobar rast, razvoj i lijep izgled neophodno je provođenje rezidbe koja može biti sanitarna ili imati za cilj formiranje uzgojnog oblika. Osim toga, redovnom rezidbom ćemo osigurati njegovu dugovječnost.

Najbolje je to obaviti pred kretanje vegetacije i aktivan rast. Tada će rane rezova brže zacijeliti, jer je kretanje biljnih sokova intenzivnije. Pravi trenutak možete odrediti prema izgledu pupoljaka, koji nabubre, i počinje stvaranje novih listova.

Ciljevi rezidbe

Svaki benjamin tijekom vremena raste i mijenja oblik koji je imao kada smo ga kupili. Neophodna je sanitarna rezidba kako bi uklonili osušene, slomljene, bolesne, ogoljele ili stare grane i dijelove. U slučaju da uočimo bolesti režemo sve dok ne vidimo zdravo drvo, jer se infekcije brzo šire kroz biljno tkivo. Ova rezidba može se izvoditi bilo kada ovisno o potrebi.

Za razliku od ovakvog interventnog orezivanja, prava rezidba mora zadovoljiti nekoliko ciljeva. Osnovni je da se formira ili zadrži željeni oblik, pomlađivanje, uklone ogoljele, stare grane s požutjelim listovima, rastereti unutrašnjost krošnje ili grma. Prilikom rada pazite da su škare dezinficirane i naoštrene.

Kada započeti oblikovanje?

Fikus je idealan za početnike i dobro podnosi naše greške. Ne preporučuje se da oblikovanje započnemo na biljkama koje su mlađe od tri godine. Na starim biljkama bolje je zadržati formu koja već postoji nego raditi ekstremna preoblikovanja, jer takvim stablima treba dugo da zarastu rane od rezidbe i da se oporave od stresa.

6 pravila njege sobnih biljaka u zimskom periodu

Prvi korak je da se uklone sve suhe grane i grančice, one koje se preklapaju ili zagušuju krošnju. Deblje grane režite pod kutom iznad pupoljka, a tanje ravno. Tako će se više grana pojaviti. Na skraćenoj grančici trebaju ostati najmanje dva pupoljka. Na rezu će se pojaviti mliječni sok koji je potrebno obrisati ubrusom, a na većim granama poslije se premaže voćarskim voskom ili aktivnim ugljenom.

Postoje različiti oblici koje možemo formirati i održavati. Najviše su zastupljeni oblici stabla i grma. Pored toga fikus možemo oblikovati u obliku luka, piramide, kugle i druge oblike. Kod starijih primjeraka rezidba ima pomlađujući karakter i neophodna je kako bi sačuvali vitalnost biljke i njenu dekorativnost.


Tagovi

Ficus Benjamin Rezidba fikusa Uzgajanje fikusa Oblikovanje fikusa Fikus Benjamin


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...