Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sedmolist
  • 06.03.2024. 07:30

Kako se riješiti sedmolista iz vrta? Pojedite ga

Sedmolist agresivno raste i guši sve oko sebe. Nekoliko je načina da ga se riješite, a jedan od njih je i da ga uvrstite u jelovnik

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 1.517
  • 123
  • 0

Sedmolist (Aegopodium podagraria) je biljka koju mnogi ne vole vidjeti u svom vrtu. Smatra se korovom koji zagušuje sve oko sebe. Voli ilovasta i vlažna tla puna dušika i humusa. 

Odgovara mu polusjena oko voćaka gdje svojim dugim korijenjem, koje ide u svim smjerovima, stvara guste pokrove zbog čega mogu odumrijeti trajnice, pa čak i niski zimzeleni i listopadni grmovi, navodi se u knjizi "Vrtlarski trikovi iz starih vremena", Andree Kern, gdje ga zovu još i drumskim razbojnikom.  

Stari autori su kao najbolju obranu savjetovali - jedenje sedmolista. No, tamo gdje zauzme cijeli prostor, to bi značilo da je svaki dan na tanjuru. 

Dugotrajna borba 

U kontroli ove biljke najvažnije je odstranjivanje svakog korijenčića te uklanjanje sjemena jer on vrlo agresivno raste i guši sve oko sebe. 

Prije su se vrtlari borili protiv sedmolista i tako što su dvije-tri godine u jesen prekrivali površine zarasle tim korovom balegom pomiješanom sa slamom, koju su prekrili slojem od 10 do 20 cm zemlje, a u proljeće na to zasijali brzo i gusto rastuće biljke poput repice ili poljske gorušice. Isti učinak postiže se i sa dva do tri sloja debljeg kartona, koji se optereti 20 do 30 cm debelim slojem vrtnih otpadaka, pokošene trave ili neke druge vrste malča. 

Ako je korov prekrivo veću površinu, dvije godine za redom treba posaditi krumpir. Saditi se mora gusto da sedmolistu oduzme svjetlo, dakle gomolje treba posložiti na razmak od 15 do 20 cm. Prije toga površinu treba samo grubo očistiti od korova. 

Ispod drvenastih biljaka oko kojih se raširio, također možemo dvije do tri godine posaditi krumpir. 

Manje površine sedmolista bogato malčiramo sirovim ljuskama krumpira koje pomiješamo pokošenom travom, gavezom ili sličnim zelenilom. Dvostruki sloj kartona između ljusaka i malča još će pojačati učinak. 

Potiskuje ga i biljka puzava ivica (Ajuga reptans), a više će koristi biti ako ga prije toga oplijevimo. 

A koje su dobrobiti?

Neki ga pak smatraju dobrim prekrivačem tla koji potiskuje ostali korov te preporučuju da se ta agresivna biljka tolerira na rubu vrta ispod neke živice. Drveni kolci ili kamene ploče u dubini od 20 cm u zemlji spriječit će mu prolaz u vrt. 

Njegovi cvjetovi privlače osolike muhe i mnoge ostale korisne insekte. Prije nego sjeme sazori, cvjetove treba odstraniti i tako spriječiti njegovo širenje. 

U kuhinji se koriste mladi listovi biljke koja još nije procvala. Puni su minerala i vitamina, prije svega vitamina C, a beru se upravo u ovo doba godine. Koristi se u juhama, varivima, kao prilog uz tjesteninu, rižu i sl. Može se jesti i sirov, ali tada koristite vrlo mlade listove. 


Tagovi

Sedmolist Jestive biljke Agresivan korov Jestivi korov Rješavanje korova Malčiranje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.